Rijstoverleg dinsdag in Paramaribo

Rijstverwerkers, padieproducenten en de overheid gaan dinsdag in Paramaribo overleg voeren over brandende vraagstukken in de rijstsector, waaronder die met betrekking tot de padieopkoopprijs. Vooruitlopend daarop hebben de rijstverwerkers donderdag aangegeven een opkoopprijs van maximaal SRD 425 te zullen betalen voor een baal natte padie. Dit is het resultaat van een bezoek donderdag van een ministeriële delegatie aan het distrikt Nickerie. De delegatie bestond uit de ministers Albert Ramdin  (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking)), Riad Nurmohamed (Openbare Werken) en Reshma Kuldipsingh (Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken). 

Tijdens het bezoek zijn gesprekken gevoerd met zowel de rijstverwerkers als de padieproducenten. Minister Ramdin zei op een persconferentie donderdagmiddag  in Nieuw-Nickerie, dat met betrekking tot de rijstsector de regering meer gericht is op de structurele aanpak van vraagstukken.

De rol van de regering naar de productiesector toe is faciliterend. In dit verband wordt genoemd de instelling van productschappen, ook voor de rijstsector. De ontwerpwet productschappen is reeds ingediend bij de Nationale Assemblee.

Met betrekking tot de padieopkooprijs merkte Ramdin op dat de sector sedert de jaren ’90 geliberaliseerd is en dat prijzen door de marktwerking binnen de sector tot stand komen. Wat de regering nu doet is een overleg tussen de verwerkers en de padieproducenten faciliteren. In die bemiddelende rol heeft de ministeriële delegatie partijen gevraagd om voor dinsdag hun respectieve kostencalculaties aan haar te doen toekomen.

Maar, vooruitlopend op het rijstoverleg dinsdag aanstaande hebben de rijstverwerkers donderdagmiddag reeds te kennen gegeven maximaal SRD 425 te zullen betalen voor een baal natte padie van 79 kilogram. Bij het overleg dinsdag zullen partijen elk drie vertegenwoordigers aanwijzen.  

SS

error: Kopiëren mag niet!