“Ren! Ren!, de politie komt”

Bestuursdienst Paramaribo Noord-Oost treedt op tegen illegale straatventers

“Het is ook erg om deze maatregelen te nemen, maar de veiligheid en controle moeten wel nageleefd worden”, aldus de bestuursdienst van Paramaribo Noord-Oost. Illegale straatventers zijn herhaaldelijk aangemaand om zich niet te begeven langs de openbare wegen. De maatregelen die volgden afgelopen maandag waren stevig en de beelden waren niet fraai.

Boze burgers

Audrey, moeder van twee kinderen, geeft aan, dat ze zich vreselijk voelt wanneer ze ziet dat ordehandhavers zo omgaan met Surinaamse burgers die op een eerlijke wijze aan hun broodje komen. “Het maakt in feite niet uit welk ras, kleur, politieke achtergrond of ander aspect er in je zit. We leven nu eenmaal allemaal in Suriname en we hebben het allemaal heel moeilijk. Dit kan niet zo door blijven gaan, omdat een ieder het probeert te doen met hun eigen middelen van bestaan”, zegt ze boos met enkele traantjes in haar ogen.

Myrtel, die op een eerlijk wijze aan haar centen komt, vind het niet eerlijk dat je zo hard werkt om vroeg in de ochtend fruit en groenten aan de rest van de Surinaamse gemeenschap te brengen en dan vind men het nodig om te trappen op al je oogst.

“Dat is erger dan dierlijk gedrag. Het kan rustig en ordelijk gebeuren. Al weet je dat de mensen fout zijn. Het geeft hen geen recht om hun groenten en fruit zo te vernielen. “Dit is vernieling en geen opruimen met een goede bedoeling.”

“Als de regering niet met een oplossing kan komen, wat moeten wij als eerlijke mensen die niemand bestelen of lastig vallen doen om nu eerlijk aan onze centjes te komen?”, vraagt Simo, een Surinaamse Haïtiaan die al 7 jaren groenteverkoper is, zich af. 

“Een grondige aanpak voor deze mensen is dus uitgebleven vanuit de kant van de overheid, anders was dit al lang opgelost”, zegt een burger die anoniem wil blijven.

Sherida zegt, dat ze een aantal keren mensen moest zeggen om hun plek te verlaten, omdat de politie in de buurt was en ze zag iedereen rennen. Haastig riep ze de anderen die het nog niet door hadden om zichzelf te verwijderen want het zou ook noodlottig voor ze zijn geweest.

Aanpak procedure 

De menigte bestond niet alleen uit ontevreden burgers, zo zei en burger uit volle borst dat de mensen niet luisteren. “Ga en vraag een vergunning”, zegt ze boos. ”Ik vraag mezelf echt af of je met een vergunning dit soort onmenselijke behandeling nog kan voorkomen. Het is lastig wanneer de overheid alles eraan doet en je dan toch beschuldigd wordt van wanbeleid.”

De bestuursdienst is dezelfde mening toegedaan, dat men de procedure moet volgen als men in de gelegenheid wil zijn om producten aan de man te brengen. De bestuursdienst roept de gemeenschap op om zich niet schuldig te maken aan activiteiten die ervoor zouden zorgen dat ze hun producten kwijt zouden moeten raken en zich altijd nog te houden aan overige wetgeving en regels. 

GW

error: Kopiëren mag niet!