Padieboeren woedend over opkoopprijs

Enkele tientallen padieboeren in Nickerie hebben woensdagmorgen te Henar hun ernstige misnoegen geuit over de padieopkoopprijs. Deze is de afgelopen dagen van SRD 470 per baal van 79 kilogram flink naar beneden getuimeld naar SRD 400 en zelfs SRD 380. De rijstverwerkers/exporteurs zien zij als de grootste boosdoener van de lage opkoopprijs van padie. Die beweren dat de exportprijs van rijst naar de regio flink is gedaald. Volgens boeren kopen sommige rijstverwerkers geen padie meer op, omdat hun pellerijen reeds vol zitten. Anderen weer kopen slechts padie op van hun vaste klienten.

De gemoederen tijdens de protestactie woensdagmorgen waren erg verhit. De boeren waren voor een vergadering bijeengeroepen door de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) ter bespreking van de padieopkoopprijs. SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw zegt, dat de boeren met de verdere verlaging van de padieopkooprijs het absoluut niet zullen redden en verder in de schulden zullen raken. Hij roept de regering op te intervenieren.

Tijdens de vergadering woensdagochtend moest de SPBA-voorzitter zelf ook flinke kritiek incasseren van enkele verhitte boeren. Hem wordt verweten niet voldoende te doen voor de boeren. Oemraw wuifde dat weg door te stellen, dat het de verwerkers zijn die de prijs bepalen. Hij vindt dat de regering meer moet doen om de boeren te beschermen tegen de kartelvorming onder de rijstverwerkers.

SS

error: Kopiëren mag niet!