“De natuur is geen vuilnisbak, dus houd je plastic in je zak”

WWF Guianas hield in kader van Earth Hour een succesvolle Plastic Pick-up & Run

Earth Hour is jaren geleden ontstaan in Sydney, Australië, als actie om aandacht te vragen voor klimaatverandering door het WWF Australië. De actie van een uur het licht uitdoen bleek zo eenvoudig en krachtig dat het al snel door heel veel landen werd overgenomen, zegt Dylan de Gruijl, communicatie manager bij het WWF Guianas in Paramaribo, in gesprek met Dagblad Suriname.

Zo is Earth Hour uitgegroeid tot de grootste jaarlijks terugkerende campagne voor de natuur ter wereld. Inmiddels staat Earth Hour ook niet alleen meer voor klimaatverandering, maar voor een campagne die oproept dat iedereen beter voor de aarde moet zorgen, zegt De Gruijl tevreden. Want je kunt klimaatverandering aldus De Gruijl niet meer los zien van natuurverlies, ontbossing of plastic vervuiling.

Zo hebben de leden bij WWF Guianas dit jaar ervoor gekozen om zich rond Earth Hour te focussen op het opruimen van plastic. “Het is een groot probleem in Suriname, dat kan iedereen zien, en het is een probleem waar iedereen elke dag iets aan kan doen”, zegt De Gruijl. “Neem zelf een zak mee naar de supermarkt, zeg nee tegen het plastic rietje of plastic bestek en zorg dat je je PET-flessen in de recyclebak gooit en niet op straat, dit soort kleine beslissingen zorgen voor enorme beïnvloeding, als iedereen dat zou doen”, zegt hij overtuigend. “Plastic vervuiling is een probleem dat we zelf hebben gecreëerd, dus we kunnen het ook zelf oplossen, hoewel er ook wel regelgeving van de overheid nodig is om dit te reguleren en vooral de nodige sancties te leggen bij dit soort problemen. Dat maakt het een goed onderwerp voor Earth Hour waarin iedereen wordt opgeroepen om zelf betere keuzes te maken en in actie te komen voor de natuur.”

Plastic Pick-up & Run 

Er zijn naar het zeggen van De Gruijl in Suriname al heel veel clean ups geweest, dus het was leuk om er voor de zoveelste keer iets aan toe te voegen. “Zo kwamen we op de Plastic Pick-up & Run: gezond bezig zijn en ondertussen je eigen omgeving schoon maken”, zegt hij met een tevreden blik.

De Gruijl zegt verder, dat in de VS en Europa dit al een bekende campagne is. Daar wordt het ook wel ploggen genoemd, dit woord is afkomstig van het Zweedse woord plogga, dat oproepen betekent. Dit concept is overgenomen, maar de naam is wel aangepast. Deze milieuvriendelijke campagne is aldus De Gruijl een groot succes geworden. “We moesten een paar dagen voor Earth Hour de inschrijvingen stopzetten, omdat we anders meer dan de maximale aantal van 300 mensen zouden krijgen”, voegt De Gruijl dankbaar aan het gesprek toe. Tussen deze menigte zaten heel veel bekende Surinamers waaronder Surinaamse artiesten en hoogwaardigheidsbekleders.

De dag was in een woord, een succes! 

“Ik heb alleen maar heel betrokken mensen gezien die zich willen inzetten voor de natuur en hun stem willen laten horen voor natuurbescherming”, tevreden geeft De Gruijl dit aan. Bij de plastic Pick-up & Run was er ook enorm veel fanatisme bij het opruimen. De Gruijl stond te kijken hoeveel vuil er is opgehaald er waren niet alleen plasticsoorten, maar ook blik en allerlei andere zaken die op straat lagen. Het is schokkend hoeveel vervuiling er is.

“Naast de plastic pick-up  run hadden we ook het Earth Hour – Plastic Art Project waarbij kinderen van de Nola Hatterman Art Academy de afgelopen weken prachtige kunstwerken van plastic afval hebben gemaakt. Het Plastic Art Project was ook succesvol, geopend door minister Tjong-Ahin van Milieu en met heel veel betrokken kinderen.”

Om 20.30 uur was het Lights Off evenement op het Onafhankelijkheidsplein met de president. Bijzonder dat de president erbij aanwezig was. De Gruijl vind het een prachtig en belangrijk gebaar dat de president laat zien, dat hij zich wil inzetten voor natuurbehoud. “We hopen dat we na Earth Hour vaker met de president samenwerken om de natuur van Suriname beter te beschermen”, zegt hij me een trots gevoel.

Boodschap naar de Surinaamse gemeenschap

Naar het zeggen van De Gruijl kun je elke dag zelf “het besluit nemen om met kleine handelingen de natuur en je eigen omgeving te beschermen, het lijkt misschien niets uit te maken, maar als we allemaal nou besluiten om ons plastic gebruik iets te verminderen, dan maken we samen echt een groot verschil. Het is gewoon een kwestie van doen!”

GW

error: Kopiëren mag niet!