Chinese detailhandelsbedrijven richten coöperatieve verenigingen op

Met het doel hun zakelijke- en bedrijfsbelangen in georganiseerd verband beter te behartigen zijn de meer dan 1.000 Chinese detailhandelsbedrijven in Suriname ertoe overgegaan coöperatieve verenigingen op te richten in de verschillende bedrijfsbranches.

Het gaat om coöperatieve verenigingen van Surinaams Chinese Supermarkten (SCHISUP), Surinaams Chinese Slagerijen (SCHISLA), Surinaams Chinese Restaurants (CRESU), Surinaams Chinese Electro-, Kleding- en Sieraden zaken (SCHEKS) en Surinaams Chinese Bouwmaterialen zaken (SCHIBO). Deze detailhandelsbedrijven zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen, te weten de Food branche en de Non-food branche. Voor beide hoofdbranches zijn er ook overkoepelende coöperatieve verenigingen opgericht, te weten de Surinaamse Detailhandel Food Coöperatieve Vereniging (SUDFO) en de Surinaamse Detailhandel Non-Food Coöperatieve Verenging (SUDENFO). 

Deze twee overkoepelende coöperatieve verenigingen vallen op hun beurt onder een federatie. Deze federatie is ook opgericht onder de naam Coöperatieve Vereniging Surinaamse Detailhandel Federatie (SUDHAF). De oprichting van alle genoemde coöperatieve verenigingen heeft in februari plaatsgevonden. Ze staan ondertussen ook ingeschreven in de bedrijvenregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken., KKF

SCUA

De oprichting van de Surinaams Chinese coöperatieve verenigingen van detailhandelsbedrijven is een initiatief van de SCUA, de Suriname Chinese United Assocation.  SCUA is de overkoepelende organisatie van Surinaams Chinese sociaal-culturele verenigingen. Bij de SCUA zijn alle 13 Chinese sociaal culturele verenigingen aangesloten. De bekende onder hen zijn onder andere Kong Ngie Tong Sang, Chung Fa Foei Kon en Fa Tjauw Song Foei.

Door de jaren heen, met de komst in Suriname van meer Chinezen uit verschillende delen van China, zijn er meerdere organisaties bijgekomen. De Chinese verenigingen zijn meestal opgericht op basis van de regio in China waar de leden vandaan komen. Elke groep praat zijn eigen dialect en heeft zijn eigen specifieke cultuur, tradities en gewoontes. Tussen de verschillende groepen wordt gecommuniceerd in het Mandarijn, de officiële voertaal van China.

De SCUA en de KKF hebben een samenwerkingsverband. De oprichting van de verschillende coöperatieve verenigingen van Chinese detailhandelsbedrijven is het resultaat van die samenwerking.  Een ander wapenfeit uit die samenwerking is dat de KKF wekelijks of tweewekelijks met een mobiele unit een SCUA- lidvereniging aandoet voor dienstverlening. Het gaat dan onder meer om vergunningsaanvragen, het aanvragen van uittreksels, het doen inschrijvingen en alle andere relevante zaken. Vanwege de taalbarrières, ingewikkelde procedures en de drukte in hun eigen bedrijven komen Chinese ondernemers meestal er niet aan toe om naar het KKF hoofdkantoor te gaan om hun zaken te regelen. De mobiele KKF unit biedt daarin voor hen uitkomst. Men kan op deze manier in hun eigen vertrouwde omgeving en de nodige assistentie in de eigen taal hun zaken regelen.   

Ondernemersvriendelijk

SCUA-voorzitter, HE Zhenxiong, zei dinsdag 29 maart tijdens een bijeenkomst in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang, dat een lange periode vooraf is gegaan aan de oprichting van wat hij noemt een Chinese business alliantie organisatie die aansluiting heeft bij de rest van het Surinaams bedrijfsleven.

Met de KKF heeft de SCUA een samenwerkingsverband die in nog meer projecten zal moeten resulteren. Het een en ander zal afhangen van de behoefte en de wensen die er bij de Chinese zakenlieden bestaan. Zhenxiong spreekt de hoop uit met de oprichting van de verschillende coöperatieve verenigingen en de samenwerking met de KKF erin mogen resulteren dat de zakelijke belangen en rechten van de Surinaams Chinese bedrijven beter behartigd zullen kunnen worden en dat er sprake is van een ondernemersvriendelijke omgeving. Hierdoor worden investeerders aangetrokken en komt de economische ontwikkeling in Suriname op gang.

Tekst bij foto: SCUA-voorzitter HE Zhenxiong was dinsdag de eerste die bij de mobiele unit van de KKF in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang een uittreksel van zijn bedrijf heeft aangevraagd en die ook gelijk heeft mogen ontvangen. Normaal gesproken zou hij zijn winkelzaak voor enkele uren moeten verlaten om dit document bij het KKF hoofdkantoor aan te vragen.

SS

error: Kopiëren mag niet!