Navrátri, de negen nachten: periode van spiritualiteit en bezinning voor de deur

Nav Rátri, de negen nachten, is een periode van vasten en bezinning. Bekend zijn 2 periodes van Navrátri. De eerste valt in de maand maart/april (het voorjaar), ook wel bekend als de Caitri of Vasant Navrátri, en de tweede in de periode komt in de maanden van september/oktober aanbod.

Vele mandirs treffen voorbereidingen om aangepast hun diensten te houden gedurende deze periode. Pandit Jaswant Jagbandhan is aan het woord geweest namens De Shri Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname. In gesprek met de krant omschrijft de pandit namelijk de aankomende periode van spiritualiteit als volgt. 

Het woord Navrátri bestaat uit twee delen “Nav” en “ratri”. Nav staat voor de universele cijfer 9 en representeert de oerkracht Brahm, waaruit dit gehele universum is ontstaan. Het begrijpen en realiseren van Brahm is complex en doet men soms wel honderden dan wel duizenden levens over. Een van de vele wegen om Brahm te begrijpen/realiseren is door Navrátri te vieren. De vrouwelijke vorm van de universele krachtbron wordt dan gedurende negen nachten (rátri) aanbeden. Één van haar namen is dan ook Brahmacharini, degene die eenwording met Brahm heeft gerealiseerd en ten alle tijden in die staat verkeert. Een andere naam waarmee zij alom bekend staat is Durgá Bhaváni. We maken gebruik van de harmonieuze, vooral rustige en stille  nachten, om in alle sereniteit en met volledige devotie en overgave onze innerlijke krachten aan te wakkeren. Met als doel het bereiken van haar gratie en uiteindelijk verlossing. 

De Shri Sanátan Dharm Mahá Sabha Suriname wenst iedereen alvast een spirituele en zeer gezegend Navrátri toe, waarin wij gezamenlijk de vrouwelijke kracht, in de verschijningsvorm van ádi shakti Durga bhaváni, aanbidden om genade te verkrijgen en verlossing te bereiken.

Navrátri begint op zaterdag 2 april 2022 en zal duren tot en met de nacht van 10 april. Het is gebruikelijk om op de eerste dag van Navrátri te beginnen met Ghat Sthápana en het aandoen van een akhanda deep. Wilt u weten wat dit is en hoe u dit kunt doen? Like dan de Facebookpagina van de Shri Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname (https://www.facebook.com/sanatandharma.mahasabha) en volg ook de website (https://sdms.sr/) aldus Pandit Jaswant Jagbandhan.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!