De burger vindt: “Prijsstijgingen producten ook aangewakkerd door ondeskundige regering”

“Wanneer beginnen we nou eindelijk zelf te produceren?”

De prijzen van veel producten in de winkels stegen al vanwege de gevolgen, ook internationaal, van de Covid-19 pandemie. Nu, met de oorlog in Oekraïne, merken burgers dat prijzen nog meer aan het stijgen zijn, van olie tot brood en spijsolie.

Maar, wat vindt de samenleving, de burger, ervan, dat de prijzen alsmaar stijgen en dat kennelijk de regering er nog niet in slaagt om het stijgen van prijzen beheersbaar te houden. Let wel, ruim 90% van onze producten wordt geïmporteerd. Wat zou de regering kunnen, neen, moeten doen om de prijzen van producten in de winkels op een betaalbaar niveau te laten zijn? Die vragen werden door de redactie van Dagblad Suriname aan de lezers en volgers van de krant op social media gesteld. Hieronder een willekeurige selectie uit de ontvangen reacties.

“Prijsstijgingen ook aangewakkerd door ondeskundige regering”

Orlando zegt in zijn reactie, te weten ‘dat de regering de prijsverhogingen in de winkels en supermarkten ook zelf aanwakkert, door de vele prijsstijgingen van energie, water en de belasting-invorderingsmaatregelen, om zo de kwartaal tranches van het IMF te kunnen ontvangen”. “Het probleem van Suriname zit hem niet alleen in de komst van Covid-19 en de Oekraïense oorlog, maar ook in de ondeskundigheid van de VHP-regering, hoe het land op de juiste wijze te besturen om zo de economie wederom een boost te geven die het nodig heeft.”

“Klant moet creatief zijn”

Ranu: “De prijzen zullen blijven stijgen, maar de klant moet alleen kopen wat ze kunnen betalen en creatief zijn en beseffen dat we met minder genoegen moeten nemen zoals onze voorouders. In moeilijke tijden kan de regering ons niet helpen, wij zelf moeten onze oplossingen zoeken. Ons land is beroofd. Je had Covid en nu oorlog en wateroverlast werk en bid.”

Kim vindt, dat de regering de productie-, agrarische- en toerismesector moet stimuleren. “In deze moderne tijd zit men veelal meer achter de laptops en computers (dienstensector) dan zelfproductie, waardoor er ook meer geïmporteerd wordt dan geëxporteerd. Meer werkgelegenheid creëren voor jong en oud.”

“Zorg voor meer export”

Hennie: “Zorgen dat er meer export komt en zo veel minder import. De regering moet stimuleren dat er meer export komt.”

Javier: “De regering kan beter gaan letten op minder uitgaven maken en dat geld te investeren in productiebedrijven in suriname. Men praat over buitenlanders aantrekken om hier bedrijven op te zetten, terwijl er genoeg Surinamers zijn die dat ook kunne doen, maar de mogelijkheid niet krijgen het te doen.”

“Weer subsidiëren tot betere tijden”

Dinesh is kort maar scherp me zijn reactie: “Weer subsidiëren tot betere tijden.”

Sido: “Het forse salaris van de regeerders minimaliseren en besteden aan levensmiddelen voor het volk.”

Volgens Nilesh is het grootste probleem in het land de hoge koers.

Stanga ziet graag, dat invoerrechten van buitenlandse producten worden verhoogd met 500+ procent. “We need to use our own products!”

Shivan stelt heel concreet de volgende maatregelen voor:

“1. Een strikte prijscontrole per district. 2. Middels een steekproef groothandelaren aan de tand voelen omtrent hun importkosten en verkoopkosten. 3. Exportmarkt vergroten door slim te ondernemen.

4. Basis eerste levensbehoefte producten subsidiëren.”

Jiawan vindt dat controle in winkels en hun magazijnen ontbreekt.

Ook Niela is de mening gedaan, dat de regering eventueel de prijzen van eerste levensbehoeften zou moeten subsidiëren. “Hoef niet die dure merken. Want nu al kopen de meeste Surinamers goederen die het goedkoopst zijn. Noem maar een voorbeeld, olie heb je in verschillende merken. Subsidieer 1 merk alleen.”

Corry: “Het verbaasde mij gisteren wel dat ik voor een zakje zoete patat (4 stuks zaten erin, nog geen kilo) SRD 50 moest betalen en toen ik zei dat import aardappelen veel goedkoper zijn, mocht ik er srd 45 voor betalen. Dussss!”

“Wanneer beginnen we nou eindelijk zelf te produceren?”

Ana vraagt zich, zoals zo vele anderen: “Wanneer beginnen we nou eindelijk zelf te produceren? We praten er al eeuwen over. Maar niemand doet wat. Kunnen we niet spijsolie, graan, meel die producten die zo duur zullen worden, zelf produceren?”

Helen ziet graag dat de zonnebloem-/spijsolie die de regering in beslag heeft genomen, aan de gemeenschap verkoopt voor de oude prijs. “Want ik hoor dat het nu al SRD 80 en SRD 85 kost, nieuwe bezending. En wat ze in beslag hebben genomen, die zijn van de oude partij en dat willen ze duurder verkopen. Schurken zijn ze.”

“Strenge controle bij importeurs”

Volgens Anoep is het zo, dat wanneer 3 importeurs dezelfde goederen importeren, je ook 3 verschillende prijzen krijgt. “Er moet strengere controle komen bij de importeurs.”

Sonny: “De controle van de prijzen in de winkels en bij de importeurs opvoeren. Hamsteren van voorraad voorkomen en boetes opleggen als het wel gebeurd.”

PK

error: Kopiëren mag niet!