Bonanza Agro Industrie in district Brokopondo heeft ook te kampen met wateroverlast

Bonanza Agro Industrie is een landbouwbedrijf gevestigd op Victoria, Asigron, in het district Brokopondo. Op Victoria heeft het bedrijf twee locaties die farm one en farm two worden genoemd. Farm two ligt langs de Surinamerivier en door de harde regens van de afgelopen periode zijn vele gewassen verloren gegaan.

In gesprek met de krant legt directeur Linus Diko uit wat het bedrijf de afgelopen periode is overkomen en wat de aanpak voor nu zal zijn.

“In 2015 zijn wij de onderneming in het gebied gestart om evidente redenen. Water is nodig bij telen, en om dichtbij de Surinamerivier te zijn zorgt dat ervoor dat je het geheel jaar door kan planten. In het begin hadden wij niet echt last van wateroverlast, maar de situatie die wij nu meemaken is sedert mei 2021 begonnen. Toen zaten wij af en aan tot eind augustus onderwater. In september zijn wij begonnen met opknapwerkzaamheden bij de farm. In november zijn wij toen officieel weer daar gestart en begin maart van dit jaar moesten wij alles evacueren. De overlaat kleppen  van de Afobakadam zijn sedert maart open, waardoor het overtollig water uit het stuwmeer naar de Surinamerivier stroomt wat nadelig voor ons uitkomt. Sedert 3 maart hebben wij te kampen met wateroverlast. De arbeiders die daar zijn, hebben direct werk ervan gemaakt om te kijken welke gewassen nog te redden viel. Alles bij elkaar genomen is een ruwe schatting van $ 500.000 aan verloren productie en verloren investeringen sedert vorig jaar.”

“De toekomst voor onze landbouwindustrie op Victoria zit dus op de hogere terrassen en niet op de lage terrassen direct bij de rivier, die zijn te gevoelig voor overstromingem zoals bij farm two.”

“Onze producten worden lokaal geleverd in Brokopondo aan een groot bedrijf in het district en de overschotten worden geleverd in Paramaribo voor de lokale markt. En om te voorkomen dat wij blijven investeren en blijven verliezen zullen wij het zekere voor het onzekere nemen om naar hogere gebieden te gaan. Maar, de challenge daarbij is, hoe zorg je ervoor dat je het water daar krijgt? Naar mijn mening zou een goedkope lening vanuit de verschillende instanties voor de lokale bedrijven die te kampen hebben met wateroverlast een hulp zijn om het irrigatie systeem in orde te maken,” aldus Linus.

IS

error: Kopiëren mag niet!