Als Biden benzineprijzen echt wil verlagen, dan moet hij praten met Guyana, niet met Venezuela

De Amerikaanse president Joe Biden heeft onlangs een team van hoge Amerikaanse functionarissen naar Caracas, Venezuela, gestuurd voor gesprekken met de Venezolaanse dictator Nicolás Maduro over een mogelijke olie overeenkomst om de benzineprijzen in de VS te helpen verlagen. Maar. Biden zou in plaats daarvan zijn gezanten moeten sturen naar een Venezolaans buurland die een veel veelbelovende Amerikaanse olieleverancier zou kunnen worden: Guyana.

Hoge productie in Guyana 

Weinig mensen weten dit, maar de verwachting is dat recente olie-ontdekkingen in Guyana dat land in de komende vijf jaar tot een van de grootste olieproducenten van Latijns-Amerika zullen maken. Maar, ongelooflijk, de Amerikaanse regering lijkt Guyana, een democratie, te blokkeren van het ontwikkelen van de recent ontdekte olievelden in plaats van het te helpen, aldus een expert. Naar verwachting zal Guyana medio mei 350.000 vaten olie per dag produceren. De olieproductie zal naar verwachting verder omhoog schieten tot 800.000 vaten per dag in 2025 en tot 1,2 miljoen vaten per dag in 2027. 

Lager in Venezuela 

Ter vergelijking: de olieproductie in Venezuela is gekelderd tot 800.000 vaten per dag, en het kan vijf jaar en tientallen miljarden dollars duren in nieuwe investeringen om het aanzienlijk te laten stijgen, zeggen energie-experts. Guyana, een land met slechts 790.000 inwoners, zal naar verwachting in 2035 de grootste olieproducent ter wereld worden, volgens het onderzoeksbureau Americas Market Intelligence. Energie-experts zeggen dat Guyana de olieproductie dalingen in Venezuela, Mexico en Colombia zou kunnen helpen overwinnen, en dat zijn olie veel lichter, van veel betere kwaliteit en minder vervuilend is dan die van Venezuela.

Maar, volgens Guyanese persberichten weigerde de regering-Biden in oktober Guyana een lening van 180 miljoen dollar van de Inter-American Development Bank (IDB) om zijn olie-industrie verder uit te breiden. Volgens de expert zou de Amerikaanse regering betere prioriteiten moeten stellen en de opkomende producent helpen.

error: Kopiëren mag niet!