Kapitein Manniesingh: “Leerlingen motiveren is van doorslaggevende betekenis voor ons land en de vernieuwingskracht van onze samenleving”

Kapitein Shyam Manniesingh is werkzaam bij de afdeling Civiel Militaire Relaties van het Nationaal Leger. Sinds 2016 heeft Manniesingh motivatiesessies op meer dan 100 scholen in Suriname verzorgd, op basis-, voj- en vos-niveau. In dit jaar heeft hij ongeveer 17 scholen bezocht. Op 28 maart zal Manniesingh  VOJ Kwarasang bezoeken, op 29 maart de Shri Vishnuschool, op 31 maart IMEAO-3 en op 1 april de Kangoeroe highschool. 

Problemen op scholen

Manniesingh zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat veel schoolleiders hun problemen bij hem kenbaar maken. “Studenten lopen met scherpe voorwerpen, op veel scholen worden er pornografische beelden verspreid middels groupchat. Na school wordt er gevochten buiten het gezichtsveld van de directie. Leerkrachten worden gebrutaliseerd, op bepaalde scholen is er sprake van drugsgebruik en verkoop daarvan. Ook is er sprake van pesten op de scholen.” 

Waarover gaan de motivatiesessies?

De onderwerpen die Manniesingh op de scholen behandeld zijn: Live your life with dignity; mensen met slechte gewoonten staan hun eigen geluk in de weg; laat je niet afremmen door negatieve beïnvloeding; de mens is niet gemaakt voor verslagenheid; studenten die op jeugdige leeftijd met verkering beginnen vergroten achterstand en armoede in hun leven; respect en omgangsvormen zijn de basis voor een solide maatschappij; problemen, obstakels en uitdagingen zijn onvermijdelijk in het leven. 

Hoe ervaren de leerlingen/studenten de motivatiesessies?

Manniesingh vertelt, dat studenten ontroerd raken door de motivatiesessies. “Ze geven toe dat ik gelijk heb. Ik zeg altijd: Onderneem weloverwogen stappen, maak jezelf dienstbaar en waardevol te beginnen in je familie, je werkplek en de totale samenleving.”

Manniesingh zegt, dat de kinderen muisstil zijn en heel aandachtig naar hem luisteren. Op veel scholen heeft hij een staande ovatie met een daverend applaus van studenten mogen ontvangen. Dat motiveert hem om meerdere scholen te bezoeken. Volgens hem hebben studenten behoefte aan richting en visie.

Waarom is het zo belangrijk om vooral jongeren in deze tijd te motiveren?

“De zucht naar sensatie begint in onze tijdperk bedenkelijke vormen aan te nemen. Het opblazen van onbenulligheden is in strijd tegen goede waarden en normen. De wereld is in de ban van losbandigheid. Men geeft de voorkeur aan oppervlakkige relaties en er is daardoor een verhoogd risico op overdraagbare aandoeningen. Asociaal gedrag heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Wrange en flauwe grappen zijn ineens lachwekkend geworden.”  

‘Motivatie geen tijdverspilling’

Als je je tijd besteed aan onproductieve gedachten wordt het leven zinloos, zegt Manniesingh. Hij geeft aan, dat we geboren zijn met een oneindige potentie. “Maar ergens op onze weg zijn we gestopt om dit verder te ontwikkelen.” Volgens hem is motivatie geen verspilling van tijd en geld, want het zal uiteindelijk leiden tot transformatie van denken en handelen.

Pesten

Wat pesten betreft geeft Manniesingh als boodschap: “Suriname staat voor een gigantische opgave om er economisch weer boven op te komen. Je bent nooit een verliezer totdat je stopt met proberen. We moeten bij de juiste mensen voor motivatie, want je moet een pyromaan nooit een brand laten blussen. Guyana heeft vorig jaar 2,5 miljard dollar aan droge kokosnoten geëxporteerd. We moeten in beweging komen ter verbetering van onze toekomst. Tijd is van groot belang. Het is te waardevol om verspild te worden met onzinnige praatjes, roddelen en pesten.”

Tevredenheidsbetuiging

Manniesingh laat weten, dat hij enorm veel complimenten krijgt van leerkrachten, ook heeft hij presentjes van enkele scholen ontvangen. Ondanks hij sinds 2016 meer dan 100 scholen heeft bezocht, zegt Manniesingh dat hij echter nooit een onderscheiding van regeringswege heeft ontvangen. 

“Vermeldenswaard is dat de waarnemend bevelhebber, kolonel van Axeldongen mij een tevredenheidbetuiging heeft gegeven.”

Boodschap

“Onze generatie mag niet ten prooi vallen van desinteresse en wanhoop, daarom doe ik het met bezieling voor alle studenten in Suriname. Om anderen enthousiast te maken moeten we eerst enthousiast zijn, behoor tot hen die nooit opgeven, elke minuut in uw leven heeft de potentie om uw status te verhogen, verspil geen kostbare tijd.”

“Als we onze leerlingen motiveren, zodat ze hogere prestaties leveren, is dat van doorslaggevende betekenis voor ons land en voor de vernieuwingskracht van onze samenleving. We moeten een baken in zee zijn voor onze studenten, zodat ze hun koers kunnen bepalen en weerbaar gemaakt kunnen worden tegen de verleidingen en verlokkingen van de maatschappij”, aldus kapitein Manniesingh.

SK

error: Kopiëren mag niet!