Groep leerkrachten in actie tegen bondsvoorzitter Reshma Mangre

Een groep leerkrachten van verschillende scholen heeft vrijdagochtend deelgenomen aan een actiebijeenkomst bij het IMEAO-2. Er heerst namelijk heel veel ontevredenheid onder de leerkrachten. Zij zijn onder andere niet tevreden met de 17 % loonsverhoging.

Volgens hen is de bondsvoorzitter van de BvL/ALS (Bond van Leraren/Alliantie voor Leerkrachten in Suriname), Reshma Mangre zonder terugkoppeling akkoord gegaan met de 17% loonsverhoging voor onderwijsgevenden. Zij laten duidelijk weten, dat zij hiermee niet akkoord gaan. Het bericht dat niet een ieder de extra uren uitbetaald krijgt, is volgens hen de druppel die de emmer doet overlopen. “Wat wordt er eigenlijk van ons verwacht? De studenten/leerlingen staan centraal. Hoe staat het met ons, ons gezin en onze kinderen?”, vragen zij zich af. Verder geven zij aan, dat er op de extra uren belasting is geheven over het gecumuleerd bedrag. 

Middels deze actiebijeenkomst hebben zij duidelijk gemaakt dat zij niet langer achter de bondsvoorzitter Reshma Mangre staan. Zij willen niet langer dat Mangre voor hen onderhandeld, omdat zij merken dat hun belangen toch niet behartigd worden. De leerkrachten eisen per direct een Algemene Ledenvergadering (ALV). 

‘We willen een nieuwe voorzitter’

In gesprek met Dagblad Suriname zegt een docent, dat de opkomst geweldig was. “We hebben niets tegen mevrouw Mangre, we hebben ook niets tegen de regering. Maar, we willen nu wel dat onze belangen worden behartigd. Hoeveel verdient een leerkracht/docent in Suriname? Alleen in Suriname verdient men zo weinig. Waarmee is men bezig in dit land? Als je docent bent, wil dat zeggen dat je je moB op zak heb, dat is bijna gelijkgesteld aan een master-diploma. Moeten we het blijven pikken en dan hebben we een voorzitter die niets doet of zegt. Dan zullen we opkomen. We willen nu een nieuwe voorzitter”, aldus de docent. 

Scholengemeenschap Tamanredjo platgelegd

Assembleelid-lid Ann Sadi (NDP) werd vrijdag op de hoogte gesteld, dat de scholengemeenschap te Tamanredjo volledig plat was gelegd. Zij begaf zich daarop naar de school voor oriëntatie. Sadi heeft de directeur ter plekke kunnen spreken. De leerkrachten heeft zij echter niet kunnen spreken, omdat die in vergadering waren. Sadi heeft verder gesprekken kunnen voeren met studenten. De studenten gaven haar daarbij aan, dat ze begrijpen waarvoor de leerkrachten protesteren, zij begrijpen in welke situatie de leerkrachten zich bevinden. Wat het belang van de studenten aangaat, daar zitten zij wel mee, zegt Sadi. De studenten hebben over twee weken namelijk een schoolonderzoek en zullen door de actievoering geen lessen kunnen volgen. “Het belang van de studenten wordt in deze geschaad en de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur”, stelt Sadi.

‘We zullen ons werk normaal verrichten’

Een andere docent zegt in een reactie, dat de voorzitter van BvL/ALS zo gauw als mogelijk de brief krijgt voor aanvraag van een Algemene Ledenvergadering (ALV). “Zij zal binnen twee weken nadat de brief gestuurd is, antwoord geven voor de Algemene Ledenvergadering. Wachtend op het antwoord zullen we ons werk normaal verrichten”, aldus de docent. 

(Namen van de docenten bij de redactie bekend)

SK

error: Kopiëren mag niet!