Vanaf zondag 27 maart tijdsverschil weer vijf uur tussen Suriname en Nederland

De zomertijd in Nederland gaat zondag 27 maart in. De klok gaat dan een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur lokale tijd. Ieder jaar gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en wordt weer teruggedraaid op de laatste zondag van oktober. Dan gaat de wintertijd weer in. Of eigenlijk de standaardtijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd. 

De zomertijd is officieel in 1977 in Nederland ingevoerd. In 1996 is de zomertijd ook een afspraak van de Europese Unie geworden. We zijn ermee begonnen zodat het daglicht beter overeenkomt met de periode waarin de meeste mensen overdag wakker zijn.  Daarbij was ook bedacht dat we ermee konden bezuinigen op verlichting. 

De zomer- en wintertijd zijn al langer een punt van discussie. In 2018 stelde de Europese Commissie voor om te stoppen met het verzetten van de klok, maar dat voorstel is er (nog) niet doorheen gekomen. 

Ondertussen mogen de EU-lidstaten zelf bepalen of ze het de zomer- en wintertijd willen afschaffen en welke tijd ze als standaardtijd willen hanteren. Doordat dit tot onlogische tijdsverschillen in Europa kan leiden, verzetten veel landen nog altijd ieder halfjaar de klok. 

Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland. Ook zijn er landen, bijvoorbeeld Australië en de Verenigde Staten, die in sommige delen van het land de tijd verzetten. Niet ieder deel van het land doet dus mee, wat weer voor tijdsverschil binnen het land zorgt. 

error: Kopiëren mag niet!