Suriname bereidt ‘High Level Security Confrence’ voor van 21 en 22 april

Suriname bereidt zich als gastland voor op de High Level Security Conference (HLSC) op 21 en 22 april, waarbij een aantal landen, waaronder Colombia, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië, bij elkaar komen om over transnationale misdaad te discussiëren. In het kader hiervan had president Chandrikapersad Santokhi maandag een gesprek met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en een delegatie van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De aandacht van dat gesprek ging voornamelijk uit naar cyberterrorisme.

President Santokhi liet zich uitvoerig informeren over de stand van zaken met betrekking tot de organisatie van deze conferentie. Landen die zijdelings betrokken zijn met veiligheidssituaties in het gebied, te weten Nederland, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Spanje zullen ook een bijdrage hebben. Diverse internationale en regionale organisaties zullen deelnemen aan de conferentie, die – zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname maandag 21 maart, van cruciaal belang is voor het formuleren van beleid om veiligheidsdreigingen proactief aan te pakken.

Het hoofdthema van de HLSC is ‘transnationale misdaad: een bedreiging voor de stabiliteit van duurzame ontwikkeling’. Het subthema is ‘veiligheid en de impact op onze ontwikkeling’. De thema’s van de conferentie zijn uitgezet in drie werkgroepen, te weten:

1. drugshandel, illegale handel en handel in vuurwapens, witwassen van geld en corruptie;

2. samenwerking op het gebied van migratie, border management, maritieme beveiliging;

3. cyberveiligheid, cybercriminaliteit en cyberbescherming.

Upgraden of landelijk terughalen van specifieke routers en modems

Tijdens de behandeling van de thema’s cyberveiligheid, cybermisdaad en cyberbescherming is door het DNV geconstateerd, dat bepaalde routers en devices die in de samenleving gebruikt worden, vatbaar zijn voor cyberterrorisme. Het gaat om de Asus Wifi-routers en de Newtec modems. Aangegeven werd dat deze devices met één click gehackt kunnen worden. Een middel om cyberaanvallen te voorkomen is om deze devices landelijk terug te halen en of te upgraden. Er zullen gesprekken worden gevoerd met Telesur en Digicel om vooral de banksystemen veilig te stellen.

Het team dat zal worden ingezet voor cyberveiligheid bestaat uit het Korps Politie Suriname, Directoraat Nationale Veiligheid, Telecommunicatie Autoriteit Suriname, ministerie van Defensie, het Openbaar Ministerie, eGov. en het Bureau Nationale Veiligheid. 

error: Kopiëren mag niet!