Nieuwe Covid-variant Deltacron lijkt nog wereldwijd niet door te zetten

Al medio januari van dit jaar verschenen er in de wereld berichten over weer een nieuwe Covid-variant, Deltacron. Deze variant dook voor het eerst op op het eiland Cyprus en werd ontdekt door de Cypriotische wetenschapper Leondios Kostrikis. De nieuwe variant zou kenmerken bevatten de Delta- en de Omicron-variant en daarom kreeg die nieuwe variant de naam ‘Deltacron’.

De ontdekking van Kostrikis ging snel online rond, waarbij mensen meteen de vrees uitspraken, dat deze variant de besmettelijkheid van Omicron heeft en mensen net zo ziek maakt als Delta, maar vooralsnog was er nog steeds te weinig bekend over de nieuwe variant.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, reageerde medio januari met de mededeling, dat zij door die nieuwe Deltacron-variant “nog niet in paniek” was geraakt. Volgens het instituut zijn er vele varianten, maar deze nieuwe was nog niet als verontrustende coronavariant aangemerkt.

De Belgische viroloog Marc van Ranst liet zich in de lokale Belgische krant Het Laatste Nieuws uit, met de mededeling dat er wellicht iets  in het Cypriotische laboratorium fout was gegaan, en dat hij een versmelting van Delta en Omicron onwaarschijnlijk acht. “Een vermenging van die twee stambomen is onwaarschijnlijk, eerder een contaminatie in het labo lijkt daarvan de oorzaak”, aldus de viroloog.

De Cypriotische wetenschapper Kostrikis wees meteen het vermoeden van contaminatie in zijn laboratorium van de hand, op basis van specifieke kenmerken van de gevallen. De professor verdedigde ook het feit dat de monsters in verschillende landen waren verwerkt, en er in Israël al ten minste één sequentie was gedetecteerd die dezelfde genetische kenmerken van Deltacron had. “Deze bevindingen weerleggen de ongedocumenteerde beweringen dat Deltacron het resultaat is van een technische fout”, aldus Kostrikis op 9 januari tegen Bloomberg, het bekende internationaal nieuwsagentschap in New York (VS).

Nieuwe variant is ‘mix’ van Delta- en Omicrom-variant

De Britse krant The Guardian schreef op 11 maart dat Deltacron daadwerkelijk elementen van Delta en Omicron bevat, het bevat dus genen van beide varianten, waardoor het een zogenaamd recombinant virus wordt. “Deze recombinanten ontstaan ​​​​wanneer meer dan één variant in dezelfde persoon in dezelfde cellen infecteert en repliceert”, zei prof. Lawrence Young, een viroloog aan de Universiteit van Warwick. “Deltacron is een product van zowel de Delta- als de Omicron-varianten die in dezelfde populatie circuleren.”

Gisaid, een wereldwijde gemeenschap van wetenschappers die virusinformatie deelt, meldde in de tweede week van maart, dat het eerste solide bewijs voor deze variant was gedeeld door het Pasteur Instituut in Frankrijk.

De variant is in verschillende regio’s van Frankrijk geïdentificeerd en sinds het begin van het jaar in omloop. “Genomen met een vergelijkbaar profiel zijn ook geïdentificeerd in Denemarken en Nederland”, stelde Gisaid.

Er zijn ook meldingen geweest dat Deltacron in de VS is gedetecteerd en volgens het UK Health Security Agency (UKHSA) zijn er ongeveer 30 gevallen in het Verenigd Koninkrijk ontdekt.

Recombinante varianten zijn niet ongewoon zijn en Deltacron is niet de eerste is en zal zeker niet de laatste zijn voor Covid.

Met tot dusver slechts een klein aantal gevallen van Deltacron geïdentificeerd, zijn er nog niet genoeg gegevens over de ernst van de variant of hoe goed vaccins ertegen beschermen.

Volgens het UKHSA is er geen enkele reden tot paniek: de variant vertoont geen zorgwekkend groeitempo.

“Het is een klein aantal keren in het Verenigd Koninkrijk gezien en lijkt tot nu toe overal ter wereld erg zeldzaam te zijn, met slechts enkele tientallen sequenties tussen de miljoenen Omicrons”, aldus het UKHSA. “Het is niet iets is om je momenteel zorgen over te maken.”

WHO: “Detectieniveaus zijn zeer laag”

Pas in de tweede week van maart bevestigde de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de opkomst van de nieuwe Covid-19-variant genaamd Deltacron – een hybride soort die, aldus ook de WHO, zowel de Delta- als de Omicron-variant combineert.

Tijdens een persconferentie op 9 maart zei dr. Maria van Kerkhove, technisch leider van de WHO voor Covid-19, dat er gevallen zijn gemeld in Denemarken, Frankrijk en Nederland, maar merkte op dat de detectieniveaus “zeer laag” zijn. Volgens persbureau Reuters op 14 maart, was die nieuwe variant op dat moment pas bij 17 patiënten waargenomen.

Suriname

De redactie van Dagblad Suriname heeft uiteraard minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benaderd met de vraag of dit ministerie zich ook nog geen zorgen maakt over de nieuwe variant Deltacron. Hij liet weten de vraag voor te zullen leggen aan het Outbreak Management Team, OMT. Het antwoord was bij het ter perse gaan van de dinsdag editie van Dagblad Suriname nog niet bekend.

PK

error: Kopiëren mag niet!