Kopstukken regering roepen op tot goedheid rond Holi

Het Holi feest werd vrijdag in ons land gevierd. Na de bedrukte sfeer van vorig jaar was er onder de samenleving een ietwat rustiger sfeer.

Holi-boodschappen 

President Chandrikapersad Santokhi ging in een videoboodschap in op het Holi-feest. Het staatshoofd riep op tot eenheid en saamhorigheid en wenste de samenleving Shubh Holi toe. Vicepresident Ronnie Brunswijk liet weten: “Bij de Phagwa viering gaat het om de overwinning van goed op het kwaad. Holi is een overwinningsfeest onder andere, omdat het ook als symbool staat voor de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht op onrecht. Binnen dit kader vraag ik aan elke Surinamer, om vandaag een goede daad te verrichten. Omdat het bij Phagwa niet alleen om het feesten gaat, maar het vooral belangrijk is, om bij de boodschap van deze dag stil te staan. Ik wens de gemeenschap Subh Holi.”

Vreugde met familie 

Defensieminister Krishna Mathoera sprak over Holi de woorden: “Momenten van vreugde met familie. Momenten van genade. Zie het, omarm het en leef het. Moge de mooie kleuren van Holi, de kleuren in uw leven terugbrengen en u en uw dierbaren altijd laten glimlachen. Happiness komt van binnen en zit in de kleine dingen van het leven. Shubh Holi, aan ieder.”

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zei: “Vandaag vieren wij het Holi-feest. Dit feest staat ook bekend als het kleurenfeest en markeert de overwinning van het goede op het kwade, van recht op onrecht. Elk van de kleuren heeft ook een unieke symboliek. Aan de totale samenleving, maar in het bijzonder onze Hindoe-broeders en zusters, wordt een gezegende en een bezinningsvolle dag toegewenst.”

Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken: “Holi is een feest waar kleuren, vreugde, eenheid en saamhorigheid de sleutel vormen. Moge de kleuren van deze holi  een kleurrijke toekomst voor ons allen met zich meebrengen. Subh Holi aan een ieder toegewenst.”

Het Holi feest wordt vooral geassocieerd met blijdschap, samen zijn en vooral samen spelen, waarbij iedereen de vrijheid neemt om elkaar met kleurstof te besprenkelen of lekker nat te maken. Muziek, lekkere hapjes en bezoekjes afleggen maken deel uit van de festiviteiten in familie en vriendenkring. Echter waarschuwde het ministerie van Volksgezondheid vooraf dat het houden van Phagwafeesten verboden is. Conform het presidentieel besluit is feesten nog steeds niet toegestaan.

error: Kopiëren mag niet!