Na Holika Dahaan mag officieel gespeeld worden met poeder

Holika Dahaan (verbranding) vond donderdag 17 maart plaats in verschillenden buurten van Paramaribo. Traditiegetrouw heeft het geheel plaatsgevonden bij de Shri Krishna mandir aan de Lalla Rookhweg.

Na een bijbehorend gebed, met zang van chautal werd vuur aangemaakt. De bekende overlevering achter Holika Dahaan is in de geschriften van prins Prahalad. Koning Hiranjakashup waande zich onsterfelijk en door hoogmoed gedreven gebood hij de bevolking hem te aanbidden. Zijn zoon Prahalad weigerde dit echter. De koning kon dit niet verdragen en gelastte uiteindelijk zijn dood. Holika, de zuster van de koning was in bezit van  onbrandbaar kleding waardoor zij in staat was vuur te overleven. Zij ging samen met haar neefje Prahalad op de brandstapel, maar de prins werd door God beschermd en Holika verbrandde tot as.

Na de Holika Dahaan mag nu officieel gespeeld worden met poeder, abir en parfum zoals gewenst. Namens het team van Dagblad Suriname wordt Subh Holi aan een ieder toegewenst.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!