Minister Amoksi komt met verklaring inzake wapenvondst Nickerie, maar zegt niets

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) zou, zo meldde de Communicatie Dienst Suriname vrijdagmiddag, met een verklaring, een ‘statement’, komen over de inbeslagname van ‘zware wapens in Nickerie’.

Maar, de bewindsman hield een algemeen betoog over ‘ontwikkelingen’ en ‘illegale wapens’. Ook ging hij in op de ‘vermissing’ van een aantal wapens uit een ‘bepaald depot’, terwijl iedereen weet dat het gaat om de diefstal van een groot aantal vuurwapens en munitie uit een opslagplaats op het terrein van de woning van oud-president Desi Bouterse te Leonsberg. “Dat is niet een ontwikkeling die wij voorstaan”, sprak Amoksi.

“Maar, wij, de gewapende diensten, zijn alert. En, we moeten ons afvragen, wat is dit eigenlijk? Wapenhandel? Waarvoor werden de wapens ingezet, is het terrorisme? Is het misschien dat deze wapens werden ingezet voor ruil voor drugs? Is het om criminele organisatie te bewaken? Het zijn allemaal vragen die uit dit onderzoek beantwoord zullen moeten worden”, sprak de minister.

Hij ging totaal niet in op de informatie die burgers graag hadden willen horen: hoeveel wapens, wie zijn die acht verdachten, wat is hun achtergrond? Nee, die informatie had Amoksi niet. Het bleef bij een verklaring vol cliches en wollig taalgebruik.

JusPol gaat mensen oproepen hun illegale vuurwapens in te leveren

Hij zei verder, dat zijn ministerie bezig is, in het kader van vuurwapenbeleid, om een soort campagne op te zetten waarin mensen die in het bezit zijn van een of meerdere illegale vuurwapens, worden opgeroepen om die in te leveren. “Ik bespreek met het Openbaar Ministerie hoe wij dit gaan aanpakken. De gemeenschap heeft er baat bij dat er zo minder mogelijk vuurwapens onder de gemeenschap circuleren.” Amoksi zei verder niets hoe hij dat voor zich ziet: mensen oproepen om illegale vuurwapens in te leveren. Kunnen zij dat ongestraft doen? Wat gaat met die vuurwapens gebeuren?

De verklaring van minister Amoksi ging dus feitelijk helemaal niet in op de wapenvondst. Neen, hij stelde juist een reeks nog onbeantwoorde vragen. Kortom, deze verklaring had geen enkel nieuws in zich, dan hetgeen al is gepubliceerd in de media.

PK

error: Kopiëren mag niet!