“Velen hebben aan het begin van de nieuwe maand al geen geld meer”

“De mogelijkheid is er nu om uitgebreid  mee te doen met de verkoop, maar ondanks da ga je iets anders moeten zoeken om het te kunnen redden, want velen hebben al aan het begin van de nieuwe maand geen geld meer”, zegt Maikel. Hij is van huis uit kleermaker, net als zijn vader en opa.

“In mijn opa’s tijd was het nog modern, maar het werd een beetje moeilijk in de middenperiode van mijn vader en aan het begin van mijn carrière. Ik kon het jaren terug nog overleven met enkele bestellingen, maar nu gaat men simpel naar de winkel voor een compleet werkpak en zelfs uniforms”, zegt Maikel. 

“Tijdens de lockdown was het moeilijk. Ik dacht juist dat ik klanten zou krijgen, maar dat was het helemaal niet. Mijn winkel staat open, maar is leeg. Je hebt slechts drie klanten in een week of als je geluk hebt, krijg je vijf. Ik denk dat het dan bij mij stopt als kleermaker. Die passie en gevoel zie ik niet bij mijn kinderen. Mijn zoon houdt van auto’s en geeft aan, dat hij in auto business gaat en mijn twee dochters zijn in de medische wereld”, aldus Maikel.

“Mijn vrouw is wel met de naaimachine bezig, maar alleen voor het maken van haarbandjes, mond- en neuskappen en andere kleine moderne dingen die te maken hebben met het haar.  Het is wel triest er zijn velen die gestopt zijn, maar enkelen die het niet opgeven. Ik ben helaas niet een van hen. Als ik zie dat iets niet gaat, dan ga ik wel met iets anders moeten starten. Twee jaren vind ik zelfs te veel, ik heb het te lang volgehouden”, benadrukt Maikel. “Ik ga als man en vader voor mijn gezin moeten blijven zorgen, dus ik ga moeten kijken wat mijn talent is of wat goed draait in zo een periode.”

Harold, die ook kleermaker was, geeft aan dat hij tijdens de lockdown al bezig was met voorbereidingen om zijn zaak op te ruimen en om te zetten tot een salon. “Het heeft voor mij niet gewerkt, maar het zal misschien toch iets goed zijn voor mijn vrouw en dochter. Die werkten in een salon en hebben ervaring wat er gedaan moet worden met het haar. Kleermakerij werkt niet. Van mij kunnen die twee dan iets voor zichzelf starten. Mijn hobby is koken en daarmee wil ik iets starten. Ik kijk wel van wat de toekomst en de situatie met zich meebrengen. Voor de rest blijven wij proberen, opgeven is geen optie” . 

TM 

error: Kopiëren mag niet!