Vele vermiste jongeren aanleiding voor instellen Ambert Alert System

De minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi, heeft maandag de Commissie Amber Alert  System Suriname geïnstalleerd. De commissie wordt voorgezeten door Bidiawatie Nanden-Harpal van het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid dat onder JusPol valt, zo meldt het ministerie dinsdag 15 maart.

De aanleiding voor het installeren van deze Commissie is de vele vermissingen onder jongeren in het land in de afgelopen jaren, zegt de bewindsman. Het doel van dit systeem is om op een professionelere manier sneller te kunnen ingrijpen bij vermissingen.

De Commissie wordt belast met het inventariseren van bestaande literatuur, onderzoek en wetgevingsproducten nationaal, regionaal en internationaal inzake het Amber Alert systeem, het formuleren en uitvoeren van beleid inzake het opzetten van het systeem, het formuleren van de daarbij behorende wetgeving en begeleiden van het proces tot goedkeuren van de wetgeving, het voorbereiden en doen uitvoeren van de randvoorwaarden voor het opzetten en operationaliseren van het systeem, zoals criteria voor het uitvaardigen van een waarschuwing, het aanwijzen van een nationale Amber Alert coördinator, het instellen van een Nationale Adviesgroep. Tot slot het voorbereiden, begeleiden en of uitvoeren van voorlichtingsprogramma’s en het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal.

In de Commissie nemen verder zitting de leden Mureille Winter, Jeugd Officier van Justitie namens het Openbaar Ministerie, (OM), Chantal Abendanon, namens het ministerie van Justitie en Politie (Bureau Wetgeving en Juridische Aangelegenden) Cefranie Menig namens het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, namens Unicef Suriname Sanhya Hanoeman-Soekhoe, Cherida Dragman namens het Korps Politie Suriname, namens de werkgroep Trafficking in Persons Letitia Pinas en de secretaris binnen de Commissie Zarina Moeradji-Mannoe, namens het ministerie van Justitie en Politie, Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid.

De Commissie is voorlopig geïnstalleerd voor zes maanden. De naam ‘Amber Alert’ wordt wereldwijd gehanteerd voor soortgelijke systemen en is vernoemd naar een in Amerika ontvoerd en vermoord meisje, Amber Hagerman, in het jaar 1996. 

error: Kopiëren mag niet!