Delegatie van APEX-Brasil op bezoek bij BIBIS – Suriname wil eigen Suriname Investment and Trade Agency (SITA)

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) is op maandag 14 maart een presentatie gehouden door een delegatie uit Brazilië, onder leiding van ambassadeur Raphael Azeredo. Voortvloeiend uit het recente bezoek van president Jaïr Bolsonaro in januari 2022, is het Braziliaanse Agência Brasileira de Promoção de Exportações e Investimentos. (APEX-Brasil) momenteel op een driedaagse technische missie in Suriname om informatie en ervaringen te delen met het Directoraat International Business van het ministerie van BIBIS, zo bericht dit ministerie dinsdag 15 maart.

Apex-Brasil is het handels- en investeringspromotiebureau van de Braziliaanse overheid. Wat de investeringsactiviteit betreft, ondersteunen zij internationale investeerders bij het analyseren van de mogelijkheden om een fabriek in Brazilië te vestigen, een partnerschap aan te gaan met een Braziliaans bedrijf of kapitaal in Brazilië aan te trekken via fondsen en bedrijven.

De ambassadeur gaf aan dat Brazilië een van de belangrijkste landen ter wereld is met een grote administratieve structuur die moet worden begrepen om te beseffen hoe Apex-Brasil werkt. Zij heeft ervaring in het aantrekken van internationale investeerders en analyseren van potentiële projecten.

Het hoofddoel van dit bezoek is om kennis en ervaringen met Suriname te delen met betrekking tot het opereren van de agentschappen, het aantrekken van Foreign Direct Investments (FDI), het promoten van bedrijven op internationaal niveau alsook het traject dat wordt uitgezet om kleine en middelgrote ondernemingen gereed te maken voor export.

Het bezoek van Apex-Brasil, en het tweedaagse seminar daaraan verbonden op 15 en 16 maart, draagt bij aan de lancering van de Suriname Investment and Trade Agency (SITA). Het bezoek van APEX wordt in dit kader gezien als een belangrijk leermoment, om gezamenlijk met alle relevante stakeholders de ervaringen mee te nemen.

error: Kopiëren mag niet!