Assembleeleden de wereld in op dienstreis

Een aantal Assembleeleden is en gaat deze dagen weer de wereld in op dienstreis. Zo zijn Assembleevoorzitter Marinus Bee en zijn ABOP-collega Josefath Kanape op dit moment in het West-Afrikaanse Gabon. Volgens Bee, tegenover Dagblad Suriname, gaat het om een “missie van Conservation International”. “En de kosten worden voor het overgrote deel door deze organisatie gedragen.”

Rondhout tot eindproduct

Bee laat verder weten, dat de ‘missie’ te maken heeft met het proces om van rondhout uiteindelijk te gaan naar een eindproduct. In Gabon is daar ervaring mee. “Mijn aanwezigheid heeft allemaal te maken met wetgeving die we in place moeten hebben”, aldus Bee.

IPU

Komende week gaat een delegatie onder leiding van VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien naar een IPU-vergadering (Inter-Parlementaire Unie) in Indonesië. De kosten ervan komen, aldus Bee, ten laste van de begroting van de Assemblee.

De IPU-delegatie bestaat verder uit de Assembleeleden Melvin Bouva (NDP) en Soerjani Mingoen van de VHP-fractie. Zij zullen de 144e Assemblee van de IPU bijwonen in Nusa Dua op Bali in het Bali International Convention Centre van zondag 20 tot en met donderdag 24 maart.

Bouva en Gajadien vaste ‘gasten’ bij de IPU

Van 26 tot 30 november vorig jaar waren Bouva en Gajadien en NPS-Assembleelid Patricia Etnel in Madrid, Spanje, voor een vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU), de 143e Assemblee. Dit was de eerste fysieke vergadering sinds oktober 2019 en de daaropvolgende uitbraak van de Covid-pandemie. Bouva, had eerder in het parlement samen met de overige oppositieleden, vraagtekens plaatste bij de buitenlandse reizen van de regering, maar deelde via social media beelden van zijn aanwezigheid in Madrid. 

De Inter-Parlementaire Unie begon, in 1889, als een organisatie voor individuele parlementariërs, groeide het uit tot een internationale organisatie voor parlementen van soevereine staten. Er zijn 143 nationale en zeven regionale parlementen lid van. Sinds 2002 heeft de organisatie waarnemersstatus in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Gajadien houdt van uitlandige uitstapjes….

Het Assembleelid Gajadien houdt overigens van die uitstapjes naar verre landen. Zo nam hij 14, 15 en 16 juli 2021 deel aan de plenaire sessie van de International Parliament for Tolerance and Peace (IPTP) in Montenegro, op de Balkan in Zuidoost-Europa – waarvan feitelijk nimmer duidelijk is geworden welk voordeel Suriname daaraan heeft gehad. En amper een maand later, van 31 augustus tot 10 september nam hij, als lid van een parlementaire delegatie onder leiding van Assembleevoorzitter Marinus Bee, deel aan de vijfde in-person Wereldconferentie van Parlementsvoorzitters, georganiseerd door de Interparlementaire Unie (IPU) in Wenen, Oostenrijk. In die delegatie was ook aanwezig het NDP-Assembleelid Tashana Lӧsche. 

PK

error: Kopiëren mag niet!