Snake Patrol Suriname: “Regentijd is ook het seizoen van de anaconda” – “Wees niet bang voor die slang”

De organisatie Snake Patrol Suriname laat via haar Facebook-pagina weten, dat met het aanbreken van de regentijd het ook weer anaconda-seizoen is. De anaconda (Eunectes murinus, aboma) is volgens de organisatie een ontzettend mooi dier en zo indrukwekkend, “dat niet iedereen gediend is van een bezoekje”.  

“No spang! U kunt ons bellen en wij nemen uw ongewenste gast weg en brengen haar terug naar het bos.

De anaconda is een grote dag actieve slang die zich veel in en rondom water bevindt. Ze is niet giftig, het is een wurgslang. Ze is te herkennen aan haar stevige bouw, donkergroene kleur met zwarte vlekken.

Wees niet bang voor de slang! Wanneer u haar met rust laat zal ze geen reden hebben om zich te verdedigen. Maak haar alsjeblieft niet dood, verkoop haar niet of eet haar niet op, maar bel SPS en u helpt dit indrukwekkend mooie dier terug de natuur in waar ze hoort!”, aldus de organisatie.

De organisatie had bij het ter perse gaan van Dagblad Suriname nog niet gereageerd op enkele vragen van de redactie. Zodra die antwoorden zijn ontvangen, zal Dagblad Suriname een extra artikel publiceren over de aboma in Suriname en wat Snake Patrol Suriname ervaart als het gaat om de wijze waarop mensen op deze slang reageert.

Bron foto’s: Snake Patrol Suriname

Aboma-vet als medicijn

De aboma wordt vaak meteen gedood wanneer hij ergens wordt gespot. Het is veelal een automatische reactie van mensen om meteen een houwer te pakken bij het zien van een anaconda en het dier dood te kappen. Maar, de anaconda is voor de mens ongevaarlijk. De mens is juist gevaarlijk voor de anaconda.

De anaconda is een zogenoemd waterminnende soort. Het leefgebied bestaat uit de oevers van grote rivieren en rivierarmen, en de soort heeft een duidelijke voorkeur voor moerassen. Maar, ook in trenzen en goten waar water in staat.

Het voedsel bestaat uit allerlei dieren zoals zoogdieren, vogels en andere reptielen. De anaconda kan grote prooidieren aan zoals herten en krokodilachtigen. Volwassen exemplaren hebben geen natuurlijke vijanden meer. De soort wordt bedreigd door de mens: de huid en het vlees van de slang zijn veel geld waard.

De anaconda is de grootste slang ter wereld, gemeten naar gewicht. Een volwassen anaconda van zo’n 6 meter lengte kan ongeveer 200 kilo zwaar worden. Een anaconda kan een lengte van 8 meter bereiken.

Indrukwekkend en ‘filmheld’

De anaconda wordt door de indrukwekkende gestalte vaak gezien als een angstaanjagend monster, dat het liefst mensen eet. De slang is daarom een geliefd onderwerp in verhalen en films. De Huaorani inheemsen in Ecuador denken bijvoorbeeld dat ze afstammen van de anaconda, van andere volkeren is bekend dat ze geloven dat de anaconda soms verandert in een boot met witte zeilen.

In de moderne tijd duikt de anaconda prominent op in de film ‘Anaconda’ (1997) met een vervolg in 2004, ‘Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid’.

PK

error: Kopiëren mag niet!