“Situatie binnenland erger dan het lijkt “

Voor velen lijkt de situatie onder controle, en de instanties die daarmee belast zijn, treffen ook de maatregelen die er getroffen moeten worden, ondanks dit vindt Samuel (21) dat studenten van hun kant uit zich ook kunnen bundelen om op een waardige manier hun bijdrage te leveren om de mensen in het binnenland die deze dagen door wateroverlast worden getroffen te helpen uit de situatie te komen waarin ze zich nu bevinden. Hij vindt het dat er verschillende manieren zijn om dit te kunnen realiseren.

Letitia (25), die medische studente is aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, vindt dat de situatie niet zo vaak belicht wordt en dat er zo gauw als mogelijk een oplossing zou moeten komen. “Hoe leven de mensen in die situatie?”, vraagt ze zich af. Ze is medisch studente en gaat ervan uit dat er door die erbarmelijke situatie heel wat ziektes de kop kunnen opsteken. “We zijn bekend met de ziektes, zoals malaria en dengue, waarbij de broedplaats van de muggen voornamelijk uit waterplekken bestaan, waar waterin lang kan blijven staan, in een vat of een gebroken emmer”, zegt ze bezorgd. 

Ze betreurt dit, en zegt dat er zo snel mogelijk een oplossingsplan moet komen. Studenten zijn machteloos, maar ze kunnen wel helpen om mee te denken aan oplossing methodes, omdat ze een bepaalde graad van kennis hebben. “Ik denk wel dat we genoeg mensen hebben die een degelijk plan samen met het NCCR (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) kunnen helpen uitvoeren om de mensen te helpen”, zegt ze. Ze merkt ook op, dat het niet lijkt op een situatie die erg uit de hand is gelopen, want de manier waarop het op de social media platforms verschijnt lijkt meer erop dat het maar een kleine regenbui is geweest die zeker in de stad, Paramaribo, al heel veel straten blank zou laten staan. 

“De regering moet er sowieso aan werken om deze mensen gerust te stellen”, voegt ze er snel bij, daarnaast heeft ze ook vernomen dat leerkrachten terug worden gehaald uit het binnenland. Ze vraagt zich dan af wat er  gebeurd met de andere mensen. “Dus alleen de leerkrachten zijn goed om geëvacueerd te worden”, vraagt ze verbaasd.  “Dat kan toch helemaal niet?” Ze betreurt dit ten zeerste en hoopt dat er zo snel als mogelijk een oplossing hiervoor kan komen. De mensen lopen in water en kunnen zoveel wilde dieren in het water tegenkomen.

De mensen hebben ook kinderen, zegt ze nadat ze een poosje stil is gebleven. “Nee, misschien moet de regering toch komen met een ander plan dat echt werkt. De mensen hebben daarnaast de helft van hun inboedel al verloren door de schade die water kan aabrichten aan apparaten. Wie gaat dan voor de kosten opdraaien?”, vraagt ze zich ook af. 

“Ik denk dat de situatie in het binnenland erger is, dan het lijkt.” Tenslotte zegt ze, dat de regering goed op weg is, maar dat ze er naar uitkijkt dat het veel beter dan dit zal kunnen gaan en als er hulp nodig is, dat het dan ook echt even wordt aan gegeven zodat mensen in de binnenstad die het zich kunnen permitteren ook een steentje kunnen bijdragen.

GW

error: Kopiëren mag niet!