Critici willen eigen raffinaderij voor Guyana na hoge olieprijzen op wereldmarkt

Met de olieprijs op een recordhoogte en nog hoger in de komende dagen, drong Richard Rambarran, een docent economie aan de Universiteit van Guyana, er bij Guyana op aan om te overwegen een raffinaderij op te zetten om in ieder geval in het binnenlandse verbruik te voorzien.

Impact

“Dat zou onze kleine, consumerende bevolking isoleren van de negatieve impact van zo’n schok en het totale nettovoordeel voor Guyana opleveren”, zei de econoom. “Guyana kan profiteren van hogere inkomsten door hogere internationale prijzen en de consumerende bevolking kan algemeen worden geïsoleerd van internationale ontwikkelingen. Een raffinaderij zou Guyana in staat stellen zijn eigen brandstof te produceren, en de econoom ziet dit als nuttig als de wereldwijde olieprijzen inderdaad boven de 200 dollar per vat gaan, de hoogste in de geschiedenis. Olie kan aan de bevolking worden geleverd tegen productiekosten plus een percentage om de administratieve kosten van raffinage en levering te dekken.”

Energie veiligheid

“Energiebeveiliging moet een belangrijke ontwikkelingspijler zijn in Guyana”, zegt de directeur van de Georgetown Chamber of Commerce and Industry. Hij suggereerde ook dat de overheid micro-obligaties zou aanbieden om Guyanezen in staat te stellen spaargelden te investeren in de op te richten National Oil Company (NOC) als directe belanghebbenden. Vooralsnog heeft de Guyanese president Irfaan Ali gesteld dat de regering in ons land geen plannen heeft voor een eigen raffinaderij. 

Eigen bedrijf

De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, had onlangs tijdens de Internationale Energieconferentie gesteld, dat de Guyanese autoriteiten overwegen de resterende olieblokken te gebruiken om een ​​National Oil Company (NOC) te vormen. “Op een bepaald moment, met de resterende blokken die we hebben, vragen veel mensen “wanneer kunnen we toegang krijgen tot deze blokken of een concessie voor de kust?” In het verleden was het wie het eerst komt, het eerst maalt”, zei Jagdeo.

“Sinds we olie hebben gevonden, hebben we duidelijk gemaakt dat we ergens in het derde kwartaal van dit jaar naar een veiling zullen gaan. Die beslissing moet nog in de Guyanese regering worden genomen of anders die blokken gebruiken om een ​​nationale oliemaatschappij te vormen.” De vicepresident zei, dat de regering voorstellen heeft ontvangen van grote operators die met de autoriteiten willen samenwerken om een ​​oliemaatschappij op te richten en de resterende blokken te gebruiken.  “Om duidelijkheid te bieden, zouden al die beslissingen worden genomen.”

error: Kopiëren mag niet!