Boeren merken niets van verhoogde padie opkoopprijs

Boeren in Nickerie hebben nog niets gemerkt van de verhoogde opkoopprijzen van padie waar zowel president Chandrikapersad Santokhi als minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het eerder in de week het over hadden. Gelet op de internationale prijsontwikkelingen van voedsel zeiden de president en de LVV-minister ,dat de opkoopprijs van padie nu reeds is gestegen naar het niveau van SRD 450 per baal, en dat de verwachting is dat deze nog verder zullen stijgen. In Nickerie is de padieoogst reeds begonnen.

Padieboeren hebben de afgelopen weken zich behoorlijk er over boos gemaakt dat de rijstverwerkers/-exporteurs opkoopprijzen hebben aangeboden van SRD 400 en zelfs minder voor een baal natte padie van 79 kilogram. De opkoopprijs lag het vorig seizoen rond SRD 500. Terwijl de prijs van brandstof is gestegen en prijzen van andere inputs zoals kunstmest en chemicaliën met meer dan 100% tot 200% zijn gestegen, hebben rijstverwerkers/-exporteurs het lef getoond om nu prijzen aan te bieden die veel lager liggen dan die van het vorig seizoen.

Hun argument voor de lage opkoopprijs zou volgens het Assembleelid Mohamedsafiek Gowrie (VHP/Nickerie) de lage exportprijs van rijst zijn. Gowrie noemt dit een complete leugen, omdat de exportprijs tot voor kort nog stabiel is gebleven rond de US$ 600 en US$ 650 per ton. Hij beschuldigt de negen grote rijstverwerker/-exporteurs in Nickerie van kartelvorming. 

Kartelvorming

Afgelopen donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee vroeg hij weer aandacht van LVV-minister Sewdien voor deze kwestie.

Zijn fractiegenoot Stephen Madsaleh (VHP/Nickerie) onderschrijft hetgeen naar voren is gebracht over de padie opkoopprijs. “Tot gisteren heb ik nog niets gemerkt van verhoogde opkoopprijzen”, zei Madsaleh.

De parlementariër zegt, dat zaken als goedkoop krediet, betaalbare kunstmest, een goede natte en droge infrastructuur en een goede prijs, belangrijk zijn voor de boer om gemotiveerd in de productie te blijven. Hij vroeg de regering om bijzondere aandacht voor een beleid ter verbetering en verhoging van de agrarische productie.

Ook een ander Assembleelid uit Nickerie, Niesha Jhakry (VHP), liet van zich horen in het parlement. Ze vroeg de regering om te bekijken hoe de kartelvorming onder rijstverwerkers/-exporteurs doorbroken kan worden. Het kan volgens haar niet zo zijn, dat de padieboer als producent en verkoper bedelaar wordt. Z

e zijn afhankelijk van de opkoopprijs die de rijstverwerkers/-exporteurs hen aanbieden. Bovendien moet de boer heel vaak wekenlang, maandenlang en zelfs langer dan een jaar wachten op uitbetaling voor geleverde padie.

Het zijn volgens Jhakry feitelijk de boeren die de rijstverwerkers/-exporteurs subsidiëren. Terwijl de boeren die de padie produceren in een afhankelijke situatie worden gehouden, gaan de grote winsten naar de verwerkers/exporteurs.

SS  

error: Kopiëren mag niet!