Doksenclub heeft moeite met 90 kilometer maatregel

Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub, zegt een klacht bij de Caricom te hebben ingediend. Van den Bergh merkt op, dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) nieuwe richtlijnen heeft bedacht voor de sector ten aanzien van de import van broedeieren, voornamelijk uit Nederland.

“Wij hadden aangegeven, dat een meeting met mijn concurrenten over mijn probleem vragen om ellende is”, zegt de eigenaar van de Doksenclub. Volgens Van den Bergh is bepaald door LVV, dat Europa nu wordt gezien als een land en de Verenigde Staten wordt gezien als individuele staten. “België is vogelgriep vrij, maar ik mag er geen eieren vandaan halen, omdat het Europa is. Maar, uit de staat Georgia in de VS, waar vogelgriep is geconstateerd, mag de concurrent wel eieren importeren”, licht Van den Bergh toe. Hij wijst ook op de wereldwijde regel van een 10 kilometer zone. “Als een boerderij besmet is dan mogen binnen een straal van 10 kilometer geen eieren geëxporteerd worden.” 

Van den Bergh geeft aan, dat LVV de eis stelt, dat de zone nu 90 kilometer is. Hij legt uit wat dat betekent. “Zoiets heeft tot gevolg dat ik in een keer out-of-business ben. Het is niet erg als je de zone wil uitbreiden van 10 naar 90 kilometer, maar kom dan met argumenten.”

De pluimvee ondernemer liet enkele dagen terug al weten, dat een gezonde bedrijfsvoering niet mogelijk is. Het bedrijf stelde met pijn in het hart de arbeidsbetrekking met 10 werknemers op te moeten zeggen in verband met de stopzetting van het bedrijf De Doksenclub. “Onze laatste hoop is dat de rechtbank ons in het gelijk zal stellen, dat de import van broedeieren met een gezondheidscertificaat, waaruit blijkt dat het gezonde eieren zijn, geaccepteerd moet worden door LVV”, zei Van den Bergh. Hij wil dat de wereldwijde zone van 10 kilometer weer wordt gehanteerd. 

Dagblad Suriname probeerde ook een reactie te krijgen van de minister van LVV ter bevestiging en verduidelijking van de maatregel. In een bekendmaking op 21 januari liet het ministerie al weten, dat per die datum ter uitvoering van de Wet ter bestrijding Dierziekten er als voorzorgsmaatregel van ongewilde insleep van Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI) tot nader orde een importstop van broedeieren en andere pluimvee gerelateerde producten vanuit de staat South Carolina in de VS, inclusief een straal van 90 kilometer rondom de staat South Carolina, is ingevoerd ter voorkoming van HPAI of vogelgriep in Suriname. In een andere bekendmaking van 24 februari werd hetzelfde bepaald voor de Amerikaanse staten Kentucky en Indiana.

RB 

error: Kopiëren mag niet!