“Grofvuil heeft de aandacht van het ministerie van OW”

Iedereen heeft het wel eens gezien. Een kapotte koelkast, wasmachine of gasfornuis ergens gedumpt in een trens langs een achteraf weggetje of zelfs langs de Afobakaweg. Gedumpt, omdat de eigenaren zich kennelijk geen raad wisten met dat afval, te groot om lang op het eigen erf te laten staan en te laten wegroesten en geen idee hebbend waar dat afval op een legale wijze kan worden afgegeven, gedumpt. Dus, dan maar dat kapotte ding zelf ergens dumpen of door iemand dat te laten doen.

Het is een vele jaren bestaand probleem. Mensen kunnen niet een instantie of bedrijf bellen om hun defecte koelkast, wasmachine of gasfornuis tegen een geringe vergoeding op te komen halen. Sommige onderdelen van dit soort apparaten kunnen mogelijk weer op een andere wijze gebruikt worden.

Minister Riad Nurmohamed van het ministerie van Openbare Werken (OW) erkent in gesprek met Dagblad Suriname het probleem van grofvuil. De bewindsman ziet dat probleem liever vandaag, gisteren, dan morgen opgelost, maar de financiële mogelijkheden ontbreken om gedegen beleid erop los te laten en om een mogelijkheid te creëren om eens en voor altijd af te rekenen met het dumpen van grofvuil in trenzen, bossages, etcetera overal in het land.

Nurmohamed: “We zijn bezig met een pilot in een bepaald ressort in eigen beheer, omdat we geen middelen op de begroting hebben. Geen enkel bedrijf wil het gratis doen. We gaan ook kijken of we in eigen beheer wat kunnen doen.” 

“Mogelijk weer een ophaalcampagne”

“Het heeft onze aandacht en we hebben het ook besproken om te kijken of we wat extra middelen kunnen krijgen op de begroting, zodat we weer een grote ophaalcampagne kunnen starten. Als ik geen keuze heb, dan gaan we waarschijnlijk een campagne starten waarbij de burger een SRD 5 betaalt en dan halen we het op.”

“Geen beleid wat betreft grofvuil als kapotte laptops, computers”

Maar, wat gebeurt er met grofvuil zoals kapotte laptops, computers, printers, enzovoorts.

Hierop moet Nurmohamed erkennen, dat er geen beleid op dat punt is. “Het is een belangrijk punt. De ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Openbare Werken zijn bezig met een vuilscheiding project. En ik denk, dat we dit serieus moeten oppakken. Binnen de nieuwe milieuwetgeving ga je dus hebben, dat dit soort dingen ook niet zomaar gedumpt mogen worden, zoals batterijen en soortgelijke dingen. Belangrijk punt, maar op dit moment is er geen beleid, ze worden als grofvuil opgehaald en eerlijk gezegd denk ik, dat ze ook op de vuilstort Ornamibo worden gedumpt. Daar is een speciale plek voor dit soort materiaal.”

De bewindsman bevestigt maar weer eens, dat er “inderdaad veel grofvuil” in het land is. “Dus grofvuil heeft de aandacht van het ministerie van OW. We willen zeker dit jaar komen met een hele schoonmaakbeurt wat grofvuil betreft in heel Suriname. Dat is een besluit en ik wil het ook waarmaken.”

PK

error: Kopiëren mag niet!