Jimmy Toeroemang beëdigd als Groot-Opperhoofd Tareno (Trio) inheemse stam

Jimmy Ronald Toeroemang is vrijdag 11 maart officieel beëdigd door president Chandrikapersad Santokhi in het presidentieel paleis als het Groot-Opperhoofd van de Tareno (Trio) inheemse stam. Het staatshoofd legde in zijn toespraak de nadruk op de samenwerking tussen het inheemse volk en de regering. Hierbij zal de granman niet alleen als leider van de Tareno (Trio) inheemse stam functioneren, maar ook als schakel tussen de regering en de Trio-gemeenschap. 

Tijdens de beëdiging waren behalve de president ook vicepresident Ronnie Brunswijk, leden van het traditioneel gezag en districtscommissarissen aanwezig. Granman Toeroemang nam ook zijn hoofddeksel in ontvangst uit handen van de vicepresident.

President Santokhi gaf aan, het een eer te vinden om de nieuwe granman der Trio’s te beëdigen. Ook zei het staatshoofd, dat Toeroemang de jongste granman is in de Surinaamse geschiedenis. Het Groot-Opperhoofd heeft onder begeleiding van zijn wijlen grootvader Ashongo Alalaparu een stage afgerond ter voorbereiding van deze traditionele functie. Tijdens een speciale uitgeschreven stamvergadering is het kandidaatschap van Toeroemang unaniem door de inheemse gemeenschap ondersteund. De president zei, dat de granman de volle ondersteuning zal krijgen van de regering, zodat hij zijn taken gemakkelijk kan uitvoeren en in het bijzonder het behartigen van de belangen van het Trio volk.

Het staatshoofd zei ook, dat er regelmatig gecommuniceerd zal worden met inheemsen en dat de granman hierbij als tussenschakel zal functioneren. “Als regering hebben wij respect voor de leefwijze en cultuur van de Trio’s, dat maakt onze ‘bromtjie djarie’ alleen maar mooier”, sprak de president.

Van de granman wordt verwacht dat hij de Trio-gemeenschap op een verantwoordelijke en rechtvaardige wijze zal leiden. Tijdens de toespraak van de granman gaf hij aan, dat hij zich sterk zal maken voor het grondenrechtenvraagstuk. Naast het behartigen van de belangen van de Tareno (Trio) inheemse gemeenshap, zal de granman ervoor zorgen dat de educatie en gezondheidstoestand van de inheemse bevolking ontwikkeld zullen worden.

error: Kopiëren mag niet!