Oliebedrijven en Guyanese regering in rechtszaak door uitgever Glenn Lall over oliedeal

Glenn Lall, uitgever van Kaieteur News en bekend commentator in Guyana, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Guyanese overheid en betwist daarin haar petroleum overeenkomst met de dochterondernemingen van ExxonMobil te weten Esso Exploration and Production Guyana Limited, CNOOC  Petroleum Guyana Limited en Hess Guyana Exploration Limited.

Onrechtmatigheden 

Volgens hem bevat de deal een aantal onrechtmatigheden. Zijn klachten hebben voornamelijk betrekking op artikel 15 van de overeenkomst van 27 juni 2016, waarin volgens hem onder meer vrijstellingen worden verleend aan andere personen dan vergunninghouders in strijd met de artikelen 10 en 51 van de Guyanese Wet op de Exploratie en Productie van Aardolie. Dit is volgens hem onwettig, nietig en heeft geen rechtsgevolg. In zijn verzoekschrift verzoekt Lall het Guyanese gerecht om een ​​groot aantal verklaringen af ​​te leggen, waarbij hij onder meer aanvoert dat in strijd met de Wet Financiële Administratie (en controle) is gehandeld.

Exxons dochteronderneming Esso Exploration heeft het gerecht verzocht om als partij te worden gevoegd in de zaak tegen de repressieve belastingbepalingen in het Stabroek Block Production Sharing Overeenkomst (PSA).

error: Kopiëren mag niet!