Buschauffeur Sandjee: “Ik red het financieel niet meer met het huidige bustarief”

Sandjee (49), buschauffeur en vader van twee kinderen, komt niet meer uit met zijn financiën. In gesprek met Dagblad Suriname uit hij zijn misnoegen over de stand van zaken en wat hij graag veranderd wil zien.

“Ik kom niet meer uit met mijn financiën. Ik heb de zorg van twee kinderen en ook van mijn vrouw, want zij is eenzijdig verlamd. Ze krijgt wel sociale steun van de overheid, maar die steun stelt niks voor. Voor de Covid-pandemie kreeg ik vijf tot zes volle busritten. Nu is dat teruggevallen naar drie, soms twee volle busritten. Ik kreeg voor de verkiezingen van 25 mei 2020 SRD 3.000 aan brandstofsubsidie en daarmee kon ik echt nog leven, dat is inmiddels al bijna twee jaren komen te ontvallen.”

“Het bustarief is nu SRD 12,50 voor de route Paramaribo-Lelydorp, maar het komt vaak voor dat de mensen tot SRD 8 kunnen betalen, waardoor ik aan het eind van de dag geen winst heb gemaakt.  Constant vinden er prijsaanpassingen plaats, recentelijk is ook de benzineprijs weer gestegen, dus vind ik dat er weer een prijsaanpassing voor het bustarief mag komen. Ik maak nu van de twee of drie volle busritten niet eens SRD 750 en daaruit moet ik dagelijks SRD 300 soms SRD 400 tanken.”

“In een maand geef ik gemiddeld aan busonderhoud en service werkzaamheden  SRD 1.500 uit. Een keer per jaar laat ik mijn businterieur verwisselen en eind 2021 heb ik SRD 5.500 daarvoor betaald. Ik zou nu mijn bus een totale make-over willen geven. Dat zal boven de SRD 20.000 kosten en dat geld heb ik niet. Aan de regering vraag ik om ons weer te subsidiëren, want het was een hele hulp voor ons als buschauffeurs”, aldus Sandjee.

De voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) John Mahadewsing, is bekend met de situatie van de buschauffeurs en laat aan de krant weten, dat hij over een maand samen met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, TCT, Albert Jubithana weer aan tafel zal zitten om een oplossing te creëren voor de beroepsgroep.

IS

error: Kopiëren mag niet!