Holi Mashup 2022 is muziekproject met nationaal karakter

De veelzijdige Rahied Abdoel en talentvolle Wirish Mahabier zijn een samenwerking aangegaan voor het muziekproject Holi Mashup 2022. Op 18 maart wordt Holi/Phagwa gevierd en ondanks de huidige situatie tracht het team met een muziekproject te zorgen voor een feestelijke sfeer. In gesprek met Dagblad Suriname geven de vocalisten het volgende aan. 

Rahied Abdoel’s bijdrage aan dit project is in de vorm van zang en uitbeelding van saamhorigheid en samen feesten. “Het voorgaande leeft onder onze bevolking. In geval van vele religieuze feestdagen zoals Phagwa, Eid en Kerst is het een gewoonte dat Surinamers elkaar de vreugde gunnen en ook in de meeste gevallen meedoen.”

Hij is trekker van het muziekproject en geeft aan dat het geheel tot stand is gekomen in samenspraak met Wirish Mahabier. “Holi is een leuk moment om ons kunnen als zangers te tonen maar in een feestelijke sfeer, dan zei ik van, we gaan dit doen. Dit heeft mijns inziens los van een religieus gebeuren van de Hindoes ook een symbolische eigenschap van toon van kleuren dat de fleurigheid als wens voor elkaar moet zijn”, aldus Abdoel. 

Wirish Mahabier vertelt dat hij op dit ogenblik niet verbonden is aan een muziekformatie, maar heeft van jongs af aan enorme affiniteit gehad met zang en muziek.  “Zang is altijd mijn hobby geweest en af en toe op familiefeesten trad ik wel op als gastzanger. Ik word onder mijn families en vrienden wel de showman genoemd. De response naar mij toe is altijd positief en bemoedigend, vandaar ook mijn motivatie om iets nieuws te proberen met Rahied Abdoel.”

Hij twijfelde aan het begin vanwege het feit, dat dit Wirish zijn eerste keer is dat hij voorkomt in een videoclip en dat brengt bekendheid met zich mee en hij is een bescheiden persoon. Het is een project geworden in verband met phagwa tegen de achtergrond van feestelijkheid, plezier, vreugde, gezelligheid, saamhorigheid en vredelievendheid onder alle etnische groepen in Suriname. 

Beide zangeres spreken van een voltooid project in samenwerking met Sasra Media. Het is een combinatie van de welbekende holi songs Rang Barse, Holi Khele Raghuveera, Phagun Ke Mahinwa, Khelo Rang Hamare Sang en een Surinaams deel dat gecomponeerd is door Sasra Media. Devin Gobind (Devin Beats) heeft gezorgd voor de muzikale omlijsting. De samenwerking is overweldigend geweest. “Bij het opnemen van de videoclip zijn personen vanuit verschillende etnische groepen betrokken. De holi mashup heeft een nationaal karakter. Phagwa is door de jaren heen verheven tot een nationale feestdag in ons geliefd land waarbij alle mensen ongeacht geloof cultuur en ras holi vieren. Vandaar het doel van deze video namelijk de saamhorigheid vrede liefde en eenheid in verscheidenheid onder onze Surinamers te presenteren”, aldus Wirish.

De release van de Holi Mashup 2022 heeft plaatsgevonden via YouTube voorafgaand een teaser release en promo via social media. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!