Vicepresident Ronnie Brunswijk vierde 7 maart zijn 61ste jaardag

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zijn 61ste jaardag gevierd. De ABOP-topman werd te Moengotapoe in het district Marowijne geboren op 7 maart 1961. 

Politieke carrière

Vicepresident Brunswijk is de voorzitter van de politieke partij Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Brunswijk is in de regeerperiode 2005-2010 een van de vijf parlementariërs geweest voor de A-Combinatie, die toen een coalitie vormde met het Nieuw Front. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 was Brunswijk opnieuw lijsttrekker van de A-Combinatie in het district Marowijne en werd opnieuw gekozen als lid van De Nationale Assemblée. Ondanks dat de A-Combinatie, vanwege het niet op tijd indienen van de kieslijsten, in drie districten waaronder Paramaribo, niet meedeed aan de verkiezingen, lukte het de combinatie om zeven zetels te behalen.

In juni 2010 kwam een samenwerking en daarmee ook verzoening tussen Brunswijk en Desi Bouterse, twee aartsrivalen die van 1986 tot en met 1992 tegen elkaar vochten in een bloedige strijd die tegenwoordig bekendstaat als de Binnenlandse Oorlog. Onder leiding van Brunswijk heeft de A-Combinatie toen een coalitie gevormd met de Megacombinatie en Volks Alliantie van respectievelijk Bouterse en Paul Somohardjo. Door deze samenwerking lukte het Bouterse om de tweederde meerderheid in het parlement te halen. De A-Combinatie, die zeven zetels had, kreeg de verantwoordelijkheid voor zes ministerposten en mocht de vicepresident voordragen. Brunswijk werd tijdens de verkiezingen van 2015 opnieuw verkozen. Toen belandde de ABOP in de oppositie.

Verkiezingen 2020 en voorzitterschap Assemblee

Brunswijk werd bij de parlementsverkiezingen van 2020 verkozen. De ABOP van Brunswijk ging een lijstverbinding aan met de PL en behaalde negen zetels. Na de verkiezingen vormde de ABOP samen met de VHP, PL en de NPS de coalitie. Op 29 juni 2020 werd Brunswijk gekozen tot voorzitter van het parlement. Niet lang daarna ging het voorzitterschap van het parlement naar Marinus Bee, een andere topper binnen de ABOP. Brunswijk werd kandidaat vicepresident. Op 16 juli 2020 werd hij geïnstalleerd tot vicepresident van Suriname. Hiermee werd hij de eerste Surinaamse marron in de geschiedenis op deze positie. 

Brunswijk kreeg felicitaties van onder andere president Chandrikapersad Santokhi, Assembleevoorzitter Marinus Bee, parlementariërs en anderen in de politieke top.

error: Kopiëren mag niet!