“Break the bias, man en vrouw zijn gelijk”

Internationale Vrouwendag wordt sinds 8 maart 1911 gevierd in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het thema voor 2022 is “Break the bias, man en vrouw zijn gelijk”. Maar, zijn vrouwen anno 2022 gereed een gelijkwaardige behandeling te krijgen als mannen?

Enkele mannen en vrouwen zijn door Dagblad Suriname naar hun mening gevraagd.

Vrouwen hebben meer inzicht 

Saskia, een standhoudster die al twee jaren haar spullen verkoopt op de hoek van de Dr. Eugene Albert Gesselstraat, is het eens dat vrouwen en mannen een gelijke behandeling moeten krijgen . “Mijn partner beseft dat een vrouw niet minder is dan een man, vandaar dat ik de ondersteuning krijg van hem om te doen wat ik leuk vind, en een echte vrouw heeft meer inzicht dan een man. Dat wij nog steeds anno 2022 vechten voor gelijke behandeling is naar mijn inziens achterhaald.”

Betere Communicatie

Ivanildo is van mening, dat het vroeger zo was, dat de man het voor het  zeggen had, wat de man zei was wet. “De tijd waarin wij nu leven zijn de meeste vrouwen beter ontwikkelt dan de mannen. Fa ie wan draag zo wan vrouw op sa a moes doe, ano luk yu brada (“hoe wil je zo een vrouw opdragen te doen wat je zegt, het zal je nooit lukken broer”). Man up en besef dat een vrouw een steunpilaar is en niet je onderaan. Enige minpunt naar mijn mening waaraan de  Surinaamse vrouw mag gaan werken is communicatie. Betere communicatie zorgt voor minder spanning tussen man en vrouw.” 

Mannen zijn niet de baas

Hellen: “Precies na twee  jaren werk ik weer en wat ik allemaal heb moeten doorstaan was niet makkelijk. Ik heb wel een man, maar die wilde de baas uithangen. Ik  heb mij al die tijd moeten onderdanen aan hetgeen hij te zeggen had, want ik had geen inkomen voor mezelf. Nu daar ik werk, is de relatie tussen ons stukken beter. Aan de Surinaamse vrouw geef ik mee om zelfstandig te zijn, laat geen man jou de baas spelen.”

Vrouwen doen het beter dan mannen

Dodo en Dada, mannen van de straat, geven toe dat de meeste vrouwen kostwinner zijn, en vragen zich hierbij af waar de verantwoordelijkheid van de mannen blijft. “Dus oe kan begrijp tak ding vrouw e soekoe de leti”(“wij hebben begrip voor de vrouw die haar rechten gewaarborgd wil hebben”). If ye luku bun ie kan sjie dat wan vrouw e dwing moro bung moro wan mang, dus manengri ab lespiki gi yu vrouw en ondersteun a vrouw if ai soekoe ing leti. In a libi yu abif dwing samen“ (“als je goed rondkijkt zie je dat een vrouw het beter doet dan de man, mannen hebben jullie respect voor een vrouw, ondersteun haar in het zoeken van haar rechten. In het leven dienen een man eneen vrouw het uiteindelijk samen te doen”).en tot slot wensen wij alle Surinaamse vrouwen een prettige vrouwen dag toe. “

IS

error: Kopiëren mag niet!