Als het niet jouw passie is om arts te worden, doe de studie dan niet!

“Mijn werk is mijn hobby. En omdat ik van mijn werk hou, doe ik het met liefde. Echter ben ik ook mens en om te leven heb ik ook een inkomen nodig. Maar, dat wat wij nu verdienen is niet marktconform en zijn wij als het ware de pispaal van de overheid, de verzekeringsmaatschappijen en de  zorgvragers”, zegt een 45-jarige huisarts in gesprek met Dagblad Suriname, die al bijkans 12 jaar dit beroep uitoefent.

“Het moet begrijpelijk zijn dat wij als huisartsen uitkijken naar een betere waardering. Ik heb ongeveer 10 jaren keihard gestudeerd, zonder een inkomen. Tijdens mijn studiejaren  heb ik mezelf afgezonderd van sociale contacten. Alleen om mijn studie zo snel mogelijk af te ronden. Dus uiteindelijk verwacht je toch iets beters dan nu het geval is.”

“We verdienen ongeveer evenveel als toen de koers 1 op 4 was. Maar, overal vinden er marktconforme aanpassingen plaats waardoor we meer moeten uitgeven. Dus logisch dat we niet uitkomen, omdat de vaste lasten met de dag toenemen bij hetzelfde inkomen. Daar vechten wij al zolang voor, zonder een bevredigend resultaat tot op dit moment. “

“Steeds wordt ons verweten dat we geldwolven zijn, terwijl dat niet zo is. Men beseft niet dat we een deel van ons leven opgeofferd hebben om daar te zijn waar we nu staan. We vragen er waardering voor en willen marktconform betaald worden. Dus als het niet je passie is om arts te worden, dan is de studie een hele lijdensweg. Vandaar dat we niet schromen om elders te gaan werken waar je voor minder werkdruk meer kan verdienen. “

“Indien de situatie in het land niet verbetert zal ook ik vertrekken naar het buitenland, want ik probeer altijd voor het beste te gaan.”

“Ik vraag aan de regering een betere financiële waardering voor de onderwijzers, verpleegkundigen, artsen en de gewapende machten want wij zijn de ruggengraat van Suriname”, voegt hij tenslotte toe aan het gesprek .

IS

error: Kopiëren mag niet!