Jager (33) door collega-jager aangezien voor hert en doodgeschoten….

Vishal Danpath (33) is in de nacht van zaterdag op zondag tijdens het jagen per ongeluk geraakt door kogels uit het jachtgeweer van zijn vriend A.K., zo meldt het Korps Politie Suriname zondagavond 6 maart.
De politie van het bureau Zanderij kreeg omstreeks 00.18 uur de melding van een schietincident op de weg naar Grassalco ter hoogte van Maripaston, waarbij er een dode te betreuren was.

Bij aankomst van de politie en diverse instanties werd geconstateerd dat het om een schietincident ging, waarbij een jager door een andere jager per ongeluk was doodgeschoten. Ze maakten deel uit van een groep van in totaal zeven vrienden die naar het gebied waren gegaan om te jagen.

Op een bepaald moment hoorde een van ze geritsel in het bos en zag twee glinsterende ogen, waarop hij dacht dat het om een hert ging. Op een afstand van 30 tot 35 meter loste hij twee schoten met zijn dubbelloops jachtgeweer. Naderhand bleek het niet om een hert te gaan, maar zag de jager dat zijn vriend Vishal was geraakt.

De schutter A.K. is opgebracht voor verhoor. Het lichaam van Vishal is in opdracht van het Openbaar Ministerie ter obductie door de politie in beslag genomen.

Het onderzoek van deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat jagers elkaar bij vergissing onder vuur nemen. Veelal, omdat men bij het horen van geritsel in bossages ervan uitgaat dat het om een dier gaat. In plaats van eerst te verifiëren of het wellicht om een persoon gaat, mogelijk een andere jager, gaat men snel over tot het gericht vuren. Is het onervarenheid, onvoorzichtigheid, onnadenkendheid? In de afgelopen jaren is diverse keren per ongeluk een jager door een collega doodgeschoten of verwond en zelfs om het leven gekomen na uit een boom te zijn gevallen. Ondanks die voorvallen, doen dergelijke onfortuinlijke, te voorkomen, situaties zich nog steeds voor. Het gaat waarschijnlijk veelal niet om professionele jagers, maar om ‘amateurs’, ‘hobbyisten’, die met vrienden erop uitgaan om eens wat dieren af te schieten ergens in het regenwoud.

Een chronologische terugblik – 2011-2021 – van jachtincidenten

Medio juni 2011 schoot een man tijdens de jacht in Brokopondo zijn vriend in de borststreek. Het slachtoffer overleefde de schotwond. Zijn vriend had hem aangezien voor wild. Na verhoor door de politie mocht de schutter naar huis.

Powisi

Een 49-jarige jager werd eind februari 2012 in het Nassaugebied door zijn schoonzoon aangezien voor een powisi en dodelijk door kogels geraakt in zijn buik en borst. Beide mannen waren in het gebied op zoek naar goudwinningslocatie. De schoonzoon mocht na verhoor door de politie naar huis.

Tijdens een jachtpartij van vijf vrienden in het ressort Kabalebo werd op 5 september 2013 een van ze dodelijk door een kogel in het gezicht geraakt. Ook in dit geval was het slachtoffer aangezien voor wild.

In het Tibiti-gebied raakte op 14 maart 2015 een jager gewond, nadat hij door een vriend in het gelaat en de borststreek was geschoten. De schutter zou per ongeluk hebben gevuurd.

Een 38-jarige jager die met twee andere jagers te Casipora, district Para, op 6 augustus 2015 op jacht was, werd door een van zijn twee metgezellen dodelijk getroffen door een hagelpatroon uit een jachtgeweer. 

Jager (62) valt van stellage in boom

Eind september 2015 kwam een 62-jarige jager om het leven in Para, in de omgeving van de Afobakaweg, nadat hij uit een boom was gevallen. Om een prooi beter in vizier te kunnen hebben, was de man in een stellage in een boom geklommen. Op een moment viel de man van de stellage en liep inwendige kneuzingen op door zijn val.

Vissende politieagent aangezien voor een hert…

Een agent werd 9 oktober 2016 in een recreatieoord langs de Weg naar Suriname door een jager beschoten. De agent was daar met zijn gezin en was voor zonsopgang even gaan vissen en droeg daarbij een lamp aan een arm. De jager zag het licht van de lamp en dacht dat het om een hert ging, bedacht zich geen moment, en schoot. De agent raakte lichtgewond.

Jager overlijdt na val rennend achter neergeschoten powisi

In de eerste week van november 2016 overleed een 53-jarige jager in het district Para na te zijn gevallen. Hij was op powisi aan het jagen. Bij het ophalen van de afgeschoten vogels, bleek dat eentje niet dood was en probeerde weg te komen. De schutter rende achter de vogel aan en kwam daarbij ten val.

Seti-gon

Een ‘seti-gon’ ging op 23 september 2018 af te Dan Gogo in Boven Suriname-gebied en verwondde een jager aan een been. Een tweede jager wiens ‘seti gon’ was afgegaan werd in verzekering gesteld voor zware mishandeling. Het is verboden te jagen met behulp van een ‘seti gon’.

Rond 22 november 2018 zag een jager te Kapasikreek, Saramacca-gebied, een man aan voor een vogel en schoot de man dood.

Seti-gon geplaatst om tapir te doden, maar doodt Braziliaan

Begin december 2018 werd een 53-jarige Braziliaan in het Marowijne-gebied te Snesi Kondre, dodelijk geraakt door een ‘seti gon’. Uit onderzoek bleek dat de ‘setigon’ door een 24-jarige man op de plek was geplaatst. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij in de omgeving sporen van een tapir had gezien. Dat was de reden voor hem om de val op te zetten.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie werd de man ingesloten en is het jachtgeweer in beslag genomen. Hij had geen vergunning voor het jachtgeweer.

Jager schiet per ongeluk zijn eigen broer dood

In het Maratakka-gebied, in het westen van het land, schoot een jager op 14 december 2018 per ongeluk zijn eigen broer dood. De schutter had het slachtoffer aangezien voor wild. Na verhoor mocht de schutter naar huis. Hij had geen vergunning voor het in bezit hebben van een jachtgeweer.

15-jarige jongen aangezien voor hert en door jager doodgeschoten

In het dorp Pada Levantie werd zondagavond 7 april 2019 een 15-jarige jongen per ongeluk door een jager doodgeschoten. De man beweerde dat hij dacht het om hert ging. Hij zei twee weken eerder een hert op een bepaalde plek te hebben gezien en besloot terug te gaan om het dier te doden. Toen hij iets zag bewegen en geritsel hoorde vuurde hij. Toen hij het hert wilde gaan ophalen, zag hij dat hij een jongen had neergeschoten. De jongen was in het bos om vruchten te plukken.

Rond 21 maart 2020 werd in het Apoera-gebied een jager doodgeschoten die in gezelschap met vier andere mannen in het gebied was om te jagen. De mannen verspreidden zich in het bod. Na terugkeer op een afgesproken plek bleek een jager niet aanwezig, waarop een zoektocht werd gestart. Een 61-jarige verdachte werd aangehouden.

Pas na enkele dagen werd het lijk van het slachtoffer in verre staat van ontbinding in het bos aangetroffen. Hij had een schotwond aan het hoofd. De verdachte heeft toegegeven dat hij heeft geschoten in de richting waar het lichaam was gevonden. Hij zei, dat hij dacht dat hij op wild had geschoten.

Tijdens jacht op pingo’s vuurt 19-jarige jongen op jongen (14)

Tijdens een jachtpartij op 26 mei 2020 te Apetina raakte een 14-jarige jongen gewond die per ongeluk was beschoten door een jongen van 19 jaar. 

De schutter en het slachtoffer waren met jachtgeweren op een kudde pingo’s aan het schieten. De schutter kon na verhoor huiswaarts keren. Hij had geen vuurwapenvergunning voor zijn jachtgeweer.

Jager overlijdt na val uit boom

Rond 25 februari 2021 werd bij het Waterland Project te Para een gewonde jager aangetroffen. Hij was een dag eerder vertrokken om te gaan jagen, maar keerde niet terug. Familie vond hem een dag later zwaargewond bij een boom in het bos. Hij was uit een boom gevallen en liep een halsfractuur op.

De voorgaande incidenten zijn een selectie uit het aantal jachtincidenten de afgelopen jaren.

PK

error: Kopiëren mag niet!