Eddie Jharap: “Bankpersoneel moet blijven bedienen met een glimlach”

Druk op banken neemt toe door devaluatie SRD

Eddie Jharap, de succesvolle voormalig Staatsolie-directeur, heeft via social media opgeroepen om de dienstverlening bij de banken te verbeteren. In de afgelopen tijd was er in de samenleving veel ruis omtrent het ontbreken van onder andere cash geld bij ATM’s en de onplezierige situaties bij banken.

Devaluatie SRD

Jharap: “Als ik een bankier was in Suriname, dan is het doel, winst maken en klanten tevreden houden. De belangrijke vraag is, wie zijn mijn klanten: werknemers en personen die maandelijks per giro via de bank worden betaald en kleine zelfstandigen. Aanloop op kantoor: klanten die komen om te storten en cash op te nemen voor levensonderhoud. De ontwikkeling laatste jaren: toename aanloop van klanten vanwege devaluatie van de SRD. Dus het geld in de portemonnee raakt sneller op.”

Uitdagingen

“De eerste uitdaging is om voldoende papiergeld te beschikking hebben en personeel te trainen om de toenemende drukte op de kantoren met een glimlach op te vangen en klanten te blijven bedienen.

De tweede uitdaging is, de SRD neemt de laatste jaren in waarde af. Er is voor de dezelfde waarde, in toenemende mate meer papiergeld nodig om klanten te bedienen. Dus de drukte gaat toenemen. Kosten zullen toenemen. De derde uitdaging is: Hoe komt de bankier aan voldoende papiergeld? Hoe kan de bankier de toename van kosten overleven? Pijnlijk, maar dat is voor de echte  bankier”, aldus Jharap. 

De voormalige Staatsolie-directeur is overigens voor zijn bewezen diensten gedecoreerd met de hoogste onderscheiding van het land; drager van het grootlint in de Ereorde van de Gele Ster.

error: Kopiëren mag niet!