Obesitas kan dodelijk zijn!

Een aantal mensen staat er niet bij stil, dat meer dan 25% van de Surinaamse bevolking lijdt aan obesitas. Obesitas heeft verschillende oorzaken, maar er is vaak geen duidelijke oorzaak voor overgewicht of obesitas. Vaak zie je wel dat er sprake is van een combinatie van factoren, zoals een overmatige consumptie, ongezond eten (veel suikers en vet) en te weinig beweging. Maar, ook de omgeving waarin de persoon zich bevindt, ligt hieraan vaak ten grondslag. Het was 4 maart Wereld Obesitasdag. 

In gesprek met de redactie geven zowel de moeder van een meisje dat is overleden aan obesitas, als  een verpleegkundige, aan wat ze allemaal hebben meegemaakt met obesitas.

“Het was in het jaar 2019 toen we haar kwijt raakten”, zegt de moeder terwijl ze haar tranen droogt. “Ik heb het in principe nog geen plek gegeven, maar daarmee ben ik hard bezig.” “Mijn dochter is overleden aan het hebben van ernstig overgewicht”, zegt ze met een stem waarvan je echt merkt dat de emoties hoog oplopen. “Ik als moeder kan er soms helemaal niet aan denken, maar dat is het. De realiteit”, zegt ze. “Mijn boodschap naar alle Surinamers is, Surinamers, wakker worden er leven mensen in Suriname van wie het misschien niet bekend is, maar ze hebben obesitas met andere woorden ernstig overgewicht, let op je voeding en beweeg.”

“Het is inderdaad zo dat je wanneer zonder tijdig de nodige hulp krijgt, kan sterven, maar dat gebeurt natuurlijk niet zomaar”, zegt een verpleegkundige om haar mening gevraagd over obesitas. “Obesitas vormt behalve ernstig overgewicht, ook een factor die ervoor kan zorgen dat je organen niet naar behoren zullen functioneren”, aldus de verpleegkundige. “Er zijn momenten waarbij je hulp in gaat moeten roepen van je huisarts die je op zijn of haar beurt door zal verwijzen naar een specialist.” “Blijf altijd gezond eten en weet vooral wat je eet”, geeft ze als boodschap mee aan de samenleving.

GW

error: Kopiëren mag niet!