DNA-lid Melvin Bouva: “Lezen is een belangrijke basis voor de ontwikkeling”

Op 4 maart was het Nationale Voorleesdag. Op deze dag worden er elk jaar speciale voorleesactiviteiten gehouden op diverse scholen in Suriname. DNA-lid Melvin Bouva heeft ook zijn bijdrage mogen leveren op deze dag. Hij bezocht twee scholen, de Zinniaschool en de Friedrich Stahelinschool. 

Lezen en voorlezen belangrijk

Bouva vertelt aan Dagblad Suriname, dat hij een leuke dag met de kinderen heeft gehad. “Dit doe ik, omdat ik het belangrijk vind om te lezen en voor te lezen. Lezen is een belangrijke basis van ontwikkeling. Door te lezen leer je veel en weet je ook veel. En dan kun je je taal ook bevorderen en ook goed meepraten met een aantal zaken, waaronder belangrijke zaken die zich voltrekken. Daarom is deze dag speciaal bedoeld om het lezen en voorlezen te bevorderen.”

Bouva zegt, dat hij haast elk jaar voorleest op diverse scholen. “Het is elk jaar zo, dat ik door meerdere scholen wordt gevraagd om voor te lezen. Helaas moet ik soms een of twee scholen teleurstellen.” Dit vanwege de tijdsduur, zegt Bouva.

Waarover voorgelezen?

Het eerste verhaal ging over een ‘kip en ei’ verhaal. Andy wilde graag een ei hebben van zijn kip, maar moest zoveel ervoor doen. Zo vertelde Bouva aan de kinderen, dat ze voor alles in het leven iets voor moeten doen om zeg maar een gouden eitje te krijgen. “Bij het tweede verhaal ging over het paradijs en dat is het bos, welke we moeten koesteren en in feite de natuur schoon moeten houden en moeten blijven beschermen.”

‘Als ik het kan, kan jij het ook’

“De kinderen hebben het heel leuk ervaren.” Bouva stelt dat het goed is voor de kinderen om personen die ze zien of horen in de sport, op de televisie of op een danspodium, om met de voorbeelden van de personen, dichter bij de realiteit gebracht te worden. Bouva was zelf leerling geweest van de Friedrich Stahelinschool. “Ik heb ook daar gezeten, met hetzelfde uniform. Het heeft me gebracht naar het secundair onderwijs en vandaar uit naar de middelbare school en universiteit en vandaag waar ik ben als lid van De Nationale Assemblee, DNA, en nog zoveel andere dingen die ik heb kunnen doen in mijn carrière. Dus ik zeg, als ik het kan, kan jij het ook!”

‘Blijven investeren in onze kinderen belangrijk’

“Als je je inzet, als je leest, als je studeert, je huiswerk maakt, dan zal je succes boeken. Ik blijf het zeggen, investeren in onze kinderen met een mooi verhaal, maar ook met een goed voorbeeld, ook met de motivatie dat we in ze moeten blijven investeren en de moed die we moeten blijven pompen in de motivatie; dat is de basis voor succes. Laten we dus blijven investeren in onze kinderen, morgen zijn zij het die onze plaats en rol zullen innemen. En dat is de basis welke we nu leggen”, aldus Bouva.

SK

error: Kopiëren mag niet!