Voedseltechnoloog Stutgard: “Vermelding voedingsstoffen op verpakkingen niet verplicht”

Beginnende ondernemers die voedingswaren en frisdranken op de markt willen brengen, krijgen ook te maken met de vraag wat op de verpakking vermeld moet worden wanneer het gaat om voedingsstoffen en ingrediënten. 

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard deelt aan Dagblad Suriname mee, dat een ingrediëntenlijst verplicht is. Op een dergelijke lijst worden de gebruikte ingrediënten vermeld, zoals suiker, zout en andere bestanddelen. De vermelding van voedingsstoffen is niet verplicht. In dit geval worden eiwit, suiker en zoutgehaltes vermeld. “Als je de eiwitgehaltes wilt bepalen dan moet je die naar Trinidad sturen. Een van de andere opties is Nederland. Op die manier weet men hoeveel calorieën suiker en vitaminen in een bepaald product voorkomen.”

De ingrediëntenlijst is van belang om mensen te informeren over de aanwezigheid van allergenen waarvan men ziek kan worden. Ook vanuit religieuze reden is het belangrijk om te weten van welke ingrediënten gebruik is gemaakt. Niet iedereen eet varken of rund verduidelijkt Stutgard.

Wanneer het gaat om de voedingswaarden wijst Stutgard op het belang van het steeds gebruik maken van dezelfde concentraat samenstellingen. “Als je minder suiker toevoegt dan zijn de calorieën ook minder”, verklaart hij. Een dergelijke stap acht hij voor beginnende ondernemers in deze branche minder van belang. Het verschil is wel wanneer er sprake is van export dan wijst Stutgard wel op de noodzaak van een vermelding van de voedingswaarden.

“Wie echter pas begint kan zich liever richten op de productie en houdbaarheidsdatum, ingrediëntenlijst en adresvermelding. BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) is in eerste instantie een controlerend instituut.” Dat Suriname voor de waarden in voedingsmiddelen moet uitwijken naar het buitenland komt volgens Stutgard, vanwege het feit, dat het BOG een controlerende taak heeft. “Het BOG doet geen onderzoek. De universiteit is een onderzoeksinstituut.”

Verder wijst Stutgard erop, dat de wetgever ondernemers niet verplicht om zaken als voedingswaarden op de etiketten te laten vermelden. Het gevolg is dat het voor ondernemers die in onderzoeksapparatuur willen investeren het niet rendabel is om die investeringen te doen. “Maar, wanneer het verplicht is dan zullen de onderzoeksbureaus als paddenstoelen uit de grond verrijzen.” Hij wijst er voor alle duidelijkheid op, dat mensen huiverig zijn om te investeren in een dienst waarvan de klanten niet komen opdagen.RB

error: Kopiëren mag niet!