Vier succesvolle ‘The Dholak Workshops’ met Soerin Ramkhelawan

De afgelopen twee dagen is voor de vierde keer een dholak workshop verzorgd door Soerin Ramkhelawan te Sportcomplex Kwatta. De dholak is een slaginstrument met twee trommelvellen aan weerszijden, met bastonen uit het grote vel aan de ene zijde en middel hoge tonen uit het kleine vel aan de andere zijde.

Shainil Binda zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de organisatie van het geheel in handen ligt van Scsv Sewa met als voorzitter Govind Panchoe. In 2018 heeft het team haar eerste succesvolle workshop gehad in de Lalla Rookh zaal. Shainil Binda is persoonlijk al acht tot tien jaren actief en professioneel dhol speler. Hij merkt op, dat het dholak spel achteruit gaat in ons land. De slagen werden niet goed bespeeld en men ging buiten de grenzen van de stijlen. Het voorgaande bracht hem op het idee van kennisoverdracht. Shainil ging in overleg met de populaire en welbekende dhol speler/ docent Soerin Ramkhelawan en hij ging meteen akkoord.

Het volgende punt was een beperkte tijd en Ramkhelawan komt speciaal vanuit Nederland voor de kennisoverdracht, zodoende heeft het team ervoor gekozen om workshops te verzorgen. De vierde workshop werd ook bestemd voor personen met een basis van het dholak spel. Er zijn stijlen, manier van slagen uitgelegd en de bedoeling is dat de leerlingen zich vervolgens verder gaan ontplooien.

De Surinaamse dholak spelers/docenten Shifar Abdoelaziz, Kiranprakash Ramphal en Roy Raghoe zijn  betrokken geweest bij deze workshop en mochten hun leerlingen meebrengen.

“Behoud van onze cultuur, taal en muziek is erg belangrijk. Laten we dit ook meegeven aan onze kinderen. Wat goed is moeten we behouden, maar verbeter wat verkeerd gaat” schreef Soerin Ramkhelawan op zijn Facebookpagina. Het team spreekt van een succesvolle dholak workshop. Het geheel is gehouden met inachtneming van de geldende MoHanA-regels, die staat voor Mondkapje op, Handen reinigen en Afstand houden. Vermeldenswaard is, dat het team in een open ruimte was en dat gelet werd op het aantal personen. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!