Conflict dichter bij huis

Op 26 februari 2022 is naar aanleiding van de escalatie van de verhoudingen tussen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) en Rusland een bericht gelanceerd op de internationale media dat Rusland nucleaire wapens zal stationeren in de achtertuin van de USA. Ze zullen dat doen bij Venezuela die een bondgenoot van de Russen is en een vijand van de Amerikanen. Ook Cuba moet van deze ontwikkeling niet worden uitgesloten. Dat is op steenworp afstand van Suriname dus het is een zeer verontrustend bericht. Met deze ontwikkeling is de Amerikaanse en Caribische regio ‘big time’ betrokken bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het bericht praat over supersonische bommenwerpers.  Enkele dagen terug heeft Venezuela ook aangegeven dat de USA en de Navo schuldig zijn aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Er is sceptisch gereageerd op de ‘zware maatregelen’ die door de westerse landen en de EU is aangekondigd, maar vooral het uitsluiten van Rusland uit het swift-systeem kan heel hard aankomen in de Russische financiële sector. In 2014 hadden weer westerse landen sancties opgelegd aan Rusland,  Nu is door Poetin het leger aangemaand om het nucleaire wapenarsenaal in gereedheid te brengen. Dat is een teken dat de maatregelen aankomen en dat ze effect zullen sorteren. Intussen blijkt ook dat het innemen van Oekraïne niet zo gemakkelijk zal gaan en dat het veroveren van het land niet zal gaan zonder verlies van levens van onschuldige burgers. Dat risico aanvaardt Poetin met het gevolg dat hij voor oorlogsmisdaden kan worden berecht door het Internationaal Strafhof. Zo zagen we dat een school was gebombardeerd. En dat burgers zich aandienen, ook sommige celebrity’s, om hun land te verdedigen. Met het betrokken raken van de regio in deze oorlog is het zaak dat Suriname duidelijk zijn standpunt bepaalt. Met de komst van Rusland in de regio kan de strategische en geopolitieke kracht van Venezuela toenemen. Zo is door Rusland eerder de garantie gegeven dat Venezuela Russische wapens niet zal gebruiken tegen Colombia. Maar Venezuela claimt een groot deel van het grondgebied van Guyana. Dus een Venezolaanse invasie in Guyana is niet uitgesloten. De Russische bondgenoten in de regio zijn Cuba, Venezuela en Nicaragua. Het is niet uitgesloten dat de USA troepen stationeren in de USA, onder andere vanwege de gas- en oliebelangen en overname van Guyana te voorkomen. Wij kunnen een rol als ‘veilige haven’ vervullen. Deze spanningen en militaire situatie kan aanhouden en zelfs tot 10 jaar gaan duren. De druk die ontstaat op Guyana kan maken dat Suriname ook terughaalt wat eerder bezet is door de westerburen. Zij hebben in de jaren ’60 een invasie gedaan.  

Inmiddels is het verhaal van de bezetting van Oekraïne duidelijk aan het worden en treden de nuanceringen op. Zo is het al een tijdje zo dat Poetin klaagt dat hij vanuit de zuidelijke kant van hun land omringd wordt door Navo-rakketten die op haar zijn gericht. Het land heeft Oekraïne, die wil toetreden tot de Navo en de EU, gevraagd om garanties dat ze niet tot de Nato zullen toetreden. Die garantie hebben ze niet gehad. Oekraïne. Precies zo willen de USA geen kruisrakketten in hun achtertuin. Dus behalve behoud van het eigen lijf, speelt ook de drang naar terugkeer van de grote Sovjetperiode. In tijd zal Rusland vermoedelijk al de kleine staatjes die uit de Sovjet Unie zijn ontstaan, willen innemen.

Suriname moet zich gaan oriënteren wat onze positie in het geheel zal zijn, vooral hoe onze regio een hoge belangstelling geniet van de wereld door de olie- en gasontdekkingen. In elk geval zullen de prijzen van brandstof en alles dat daarmee samenhangt. De hele wereld komt in een complete andere situatie te liggen, zoals in Afrika allerlei conflicten zich voordoen. We zien in Afrika veel staatsgrepen en we ziek dat Rusland via de Wagner Groep ook aanwezig is in Mali, waar de Fransen zich hebben terug getrokken. Door de Russen kunnen er escalaties gaan plaatsvinden in Noord Afrika en zelfs het Midden-Oosten, kijk maar naar de explosies in Abu Dhabi. We zien ook dat zoetjes aan de lidlanden van de EU rechtsreeks steun geven aan Oekraïne, terwijl die geen lid is van de Navo.

De kans is groot dat de grote winnaar van de escalaties wereldwijd China zal zijn. China verkoopt geen wapens in militaire conflicten. De hele wereld zal betrokken zijn in directe en indirecte conflicten behalve China, want zij zijn overal en doen zaken met iedereen. We memoreren dat de Amerikanen in de jaren ’80 een invasie hebben gedaan in Grenada, omdat een paar Russen daar bezig waren een luchthaven op te zetten. De Amerikanen willen geen gevaar in hun achtertuin, maar wel in iemand anders achtertuin. Het is dus van belang om de zaak we in breed perspectief te bekijken. De EU en de USA klagen nu, maar wat hebben ze zelf in de wereld ondersteund en veroorzaakt? Kijk maar recent naar wat allemaal is gebeurd in Libie, Irak en Syrie. Kijk naar wat er gebeurt met de Palestijnen en het vertrappen van alle VN-resoluties door Israel en de verdergaande kolonisatie van het land van de Palestijnen. Hun huizen worden gewoon door kolonisten ingepikt, met wapens. Kijk naar het toekijken ook van de USA en de EU in de oorlog in Jemen en kijk overal naar het lijden van de kinderen. Wat Poetin nu doet is wat de USA altijd heeft gedaan of ondersteund. Opvallend is dat voor de witte vluchtelingen uit Oekraïne de EU poorten wagenwijd open zijn. Maar dat voor de vluchtelingen uit Afghanistan, Irak en Afrika dezelfde poorten dicht zijn. De Middellandse Zee wordt zelfs aangeduid als de grootste begraafplaats. Er worden voor deze vluchtelingen hebben gemaakt, ook in de USA. De dubbele standaard en moraal is nu voor hun deur.        

error: Kopiëren mag niet!