Studenten leren yoghurt maken

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard leerde afgelopen vrijdag zijn studenten van de faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, hoe yoghurt gemaakt wordt. De studenten die het vak algemene microbiologie volgen leerden over de eigenschappen van micro-organismen. Vaak ligt de aandacht op bacteriën en schimmels. Testen worden uitgevoerd om aan te tonen dat micro-organismen een persoon ziek kunnen maken. Micro-organismen komen voor in allerlei producten, ook op de handen en in de omgeving. 

Dit practicum heeft de studenten geleerd dat er ook goede organismen zijn. “Deze zijn van eminent belang voor ons leven. De organismen produceren vitamines, enzymen, en spelen een belangrijke rol bij mineralen. Zaken die wij allemaal nodig hebben, verduidelijkt Stutgard. Tijdens dit practicum was de aandacht gericht op het belang van fermentatie, wat inhoudt dat micro-organismen levensmiddelen voor ons kunnen produceren. Een van die producten is yoghurt. 

Melkzuurbacteriën hebben energie nodig en daarvoor maken zij gebruik van de eiwitten die in melk voorkomen en dit omzetten in yoghurt. Deze omzetting is voordelig omdat melk snel bederft. “Het voordeel van goed afgelopen yoghurt is het in een koele ruimte 1 tot 2 weken houdbaar is. Gekoeld is dat 30 tot 40 dagen.” Een ander voordeel waar Stutgard op wijst is, dat yoghurt door deze houdbaarheid naar verre plaatsen in het binnenland kan worden getransporteerd.

RB

error: Kopiëren mag niet!