President Santokhi ontvangt CFATF-delegatie


President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag bezoek gehad van een delegatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Deze organisatie zal Suriname assisteren bij het onderzoeken, evalueren en rapporteren van malversaties op het gebied van witwassen en anti-corruptie op de relevante ministeries. 

De delegatie werd op het Kabinet van de President ontvangen en bestond uit de deskundigen Jefferson Clarke, Avelon Perry, Keston Abraham en Donald Scheckle. De CFATF is de waakhond van de regio als het gaat om het tegengaan van witwassen van geld en terrorismefinanciering

De Task Force bestond verder uit Anthony McKenzie en Abukar Nyanzi,  legal, financial en law enforcement advisors, financial advisors afkomstig uit de regio, zoals Trinidad and Tobago en Grenada. Aanwezig waren ook de ministers van Justitie en Politie en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Financiën en Planning, de Gouverneur van de Centrale Bank van Suriname en de waarnemend Procureur-Generaal. Zij hebben zitting in de Stuurgroep Anti-witwaspraktijken die wordt voorgezeten door de Santokhi Ook de private sector wordt bij de activiteiten betrokken. 

De Caribbean Financial Action Task Force is een organisatie van vijfentwintig Staten van het Caribisch gebied, Centraal en Zuid-Amerika. Deze zijn overeengekomen de gemeenschappelijke tegenmaatregelen te implementeren. Ook houden zij zich bezig met het ontwikkelen van effectieve systemen voor de bestrijding van witwasprakrijken, terrorisme en financieringssystemen voor massavernietigingswapens. Naast deze dragen ze bij aan het vaststellen van normen wereldwijd.

De samenwerking van verschillende organisaties is vastgesteld in een protocol om de uitwisseling van informatie mogelijk te maken. Deze zijn de Centrale Bank van Suriname (CbvS), Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname) oftewel Meldpunt Ongebruikelijke Transacties van Suriname (MOT) en het bestuur van Kansspelen in Suriname. Er wordt ook gebruik gemaakt van bilaterale en multilaterale betrekkingen voor technische bijstand te vragen bij capaciteits- en institutionele opbouw. Deze zijn gericht op het terugdringen van grensoverschrijdende criminaliteit.

“Suriname heeft voldaan aan alle vereisten”

President Santokhi is zeer verheugd met de positieve evaluatie van het team tot zover en stelt alles in het werk om het team de nodige gereedschappen aan te reiken om een goed evaluatierapport op te stellen over Suriname. “Tot nu toe verloopt het onderzoek gestaag en ziet het er goed uit voor Suriname”, aldus de president. Dit wordt bevestigd door de missieleider, Jefferson Clarke: “Suriname heeft voldaan aan alle vereisten die nodig waren, dus verwachten we een zeer soepele evaluatie”.

error: Kopiëren mag niet!