Ouderen leren zelfverdediging

Nowieldath Khedoe, die binnen de karate-sport een eigen vechtstijl heeft ontwikkeld is gestart om seniorenburgers in Wageningen te leren om zichzelf te verdedigen. De 10e Dan Black Belt vindt dat ouderen vaak het slachtoffer worden van criminaliteit.

De lessen zijn gratis om deze senioren in staat te stellen zich te kunnen verdedigen wanneer er calamiteiten zijn. Khedoe hoopt dat hij met dit initiatief ook andere martial arts schoolhouders kan inspireren om ouderen te trainen. “Ouderen zijn vaak zwak en daar maken de aanvallers misbruik van.”

De weerloze slachtoffers kunnen zich vaak niet verdedigen tegen hun belagers. Khedoe verwijst naar een 84-jarige dame die onlangs wel in staat was om zich te verdedigen tegen een poging om haar tas weg te rukken. Dit vindt hij een zeer goede zaak. Over wanneer dat niet zo goed afloopt merkt de vechtexpert op “mijn hart bloedt wanneer ik hoor wat zij deze mensen hebben aangedaan”. Als voorbeeld noemt Khedoe, die vorig jaar de eigen Shuriken-Ryu stijl in Suriname introduceerde, de eerste automatische reactie van een ongeoefend persoon. In de meeste gevallen grijpt men naar de eigen nek, wanneer een halskettingdief een greep naar het edelmetaal om de hals doet. Het zou anders zijn wanneer mensen leren zich te verdedigen door naar de hand te grijpen. In zulke omstandigheden kan het zijn, dat de belager dan komt te vallen. “En dan heb je een andere situatie waarbij tijdswinst een rol kan spelen.”

De technieken aanleren bepalen de ‘mind set’. “Als je weet hoe je de pols van iemand moet pakken en je je daarbij automatisch laat vallen dan weet je ook hoe je te werk moet gaan.” Khedoe vervolgt dat in een dergelijke omstandigheid, het weten hoe te handelen door bijvoorbeeld een trap in het kruis, of een vinger naar de keel, een einde kan maken aan de snode plannen van de dader. De vechtexpert verzekert, dat niet veel kracht nodig is, maar wel techniek. “Als je de techniek niet kent dan zal je het niet kunnen”, benadrukt hij.

Lichamelijk conditie

Naast de mindset en de techniek wordt ook rekening gehouden met de lichamelijke conditie van de senioren. “Want op die leeftijd zijn er altijd mankementen.” De trainingen houden daar rekening mee door het verzorgen van speciale oefeningen voor bijvoorbeeld mensen met knieproblemen. Khedoe haalt aan dat de mensen vaak in een eentonige dagelijkse routine zitten waarbij al gauw een opeenstapeling van lichamelijke kwalen plaatsvindt. Dit kan door te trainen voorkomen worden. 

De 10e Dan expert zegt ook over de nodige medische kennis te beschikken om te weten hoe om te gaan met de kwalen van de cursisten. De huidige oudste karate leerling is 64 jaar. Naast een training aan senioren wordt ook zelfverdediging les aan dames gegeven. Hierbij worden 12 belangrijke technieken aangeleerd. Normaliter duurt een traject 3 maanden, waarbij een keer per week wordt getraind. “Het oefenen is nodig om vorderingen te kunnen boeken”, besluit Khedoe.

RB

error: Kopiëren mag niet!