Minister Ramdin: “Rusland schendt soevereiniteit van Oekraïne en dat is agressie”

Ramdin staat in nauw contact met zijn Oekraïense collega Koleba

Rusland is in de nacht van woensdag op donderdag lokale tijd begonnen aan een militaire operatie in Oekraïne. In onder meer Charkov en Kiev werden explosies gemeld. De Russische president Poetin kondigde in een plotselinge toespraak op de Russische televisie aan dat Rusland “een speciale militaire operatie” start om de Donbas-regio “te beschermen.” Poetin riep in zijn toespraak de Oekraïense militairen op “hun wapens neer te leggen” en zei “geen Oekraïens grondgebied te willen bezetten”. Poetin waarschuwde ook dat Rusland onmiddellijk zal reageren bij “buitenlandse bemoeienis.”

Na Poetins aankondiging waren er in verschillende steden in Oekraïne explosies te horen. Journalisten van CNN in Kiev en Charkov hoorden explosies op afstand. Het zou zijn gegaan om artillerie en raketten. De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken zou tegen een van de journalisten gezegd hebben dat “de aanval is begonnen.”

Reactie minister Ramdin

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zei woensdagavond laat al tegenover Dagblad Suriname, dat de situatie in Oekraïne ‘grimmiger’ aan het worden was. 

Op de vraag in hoeverre Suriname vandaag de dag een relatie heeft met het Oost-Europese land, antwoordt de bewindsman: “Onze relatie met Oekraïne is pas van recente datum. Er is niet veel handel met dat land. Ik had een paar geleden contact met Dmytri Koleba, mijn collega daar, in verband met de mogelijkheid om ureum te importeren uit Oekraïne, omdat zij dat ook produceren. Maar, het is er nooit van gekomen, omdat kort daarna dit conflict begon.”

Overigens blijkt uit onderstaand bericht op de website van de regering van de Oekraïne, dat Suriname en Oekraïne al sinds 2006 een relatie hebben: “De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Borys Tarasyuk en de minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname Lygia Louise Irene Kraag-Keteldijk ondertekenden in New York een gezamenlijk communiqué over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen de staten.

Suriname is de 167e staat geworden die diplomatieke betrekkingen aangaat met Oekraïne.”

“Vanavond had ik nog app-contact met mijn Oekraïense collega”

“Ik volg thans de ontwikkelingen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, Vanavond om negen uur had ik nog app-contact met mijn collega Dmytri Koleba en hij zei in een kort app-bericht, dat hij verwachtte dat elk moment de Russen Oekraïne zouden binnendringen en dat hij steun zocht en ook verwacht van Suriname bij de Verenigde Naties en op andere internationale podia.”

Voor wat betreft het Surinaamse kwestie over de escalerende situatie in en rond Oekraïne, zegt Ramdin dat het standpunt van Suriname “is verwoord in het standpunt van Caricom dat is bekendgemaakt in een persbericht”. “Daar staan wij op dit moment. Het is absoluut natuurlijk niet goed te keuren, dat welke mogendheid dan ook een ander land binnendringt en de souvereiniteit schendt van het land. Dat is agressie en dat is iets dat wij niet kunnen tolereren in een democratische wereldsamenleving.”

Caricom

De Caricom stelde in een op 13 februari uitgebrachte verklaring zich grote zorgen te maken over de situatie aan de grens van Oekraïne. De organisatie riep alle betrokken partijen op “om verantwoordelijk en met zelfbeheersing en verantwoordelijkheid te handelen om destabilisatie in die regio te voorkomen’.

“Alle actoren” werden opgeroepen “om diplomatieke inspanningen te intensiveren om geschillen vreedzaam te regelen en roept op tot respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne”.

Verder staat in de verklaring: “Caricom  bevestigt opnieuw haar inzet voor respect voor soevereiniteit, territoriale integriteit, niet-inmenging in de interne aangelegenheden van een andere staat, het verbod op de dreiging of het gebruik van geweld, en vreedzame beslechting van geschillen. Universeel respect en naleving van deze normen en beginselen van internationaal recht zijn van fundamenteel belang voor de instandhouding van het internationale systeem en de mondiale vrede en veiligheid.”

Eerste slachtoffers

Donderdagochtend, 24 februari, maakten internationale media melding, dat meer dan 40 Oekraïense militairen en zo’n 10 burgers waren gedood in de eerste uren van de Russische invasie, aldus een belangrijk adviseur van de regering in Kiev. Enkele tientallen militairen zouden in de eerste gevechten gewond zijn geraakt.

Oekraïne beweert dat het in de omgeving van Loehansk 50 Russische soldaten heeft gedood. Ook zouden 6 Russische vliegtuigen uit de lucht zijn geschoten en in de omgeving van Charkov zouden vier Russische tanks zijn verwoest. Uiteraard ontkent Rusland die berichten. Russische media media bevestigden donderdagochtend, dat er aan Russische zijde slachtoffers zijn gevallen en spreken van 10 doden.

Enkele landen, waaronder Polen, Roemenië en Slowakije hebben aangekondigd bereid te zijn om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Roemenië bereid zich zelfs voor om zo’n 500.000 inwoners van Oekraïne op te vangen.

Niet bekend of Surinamers zich in Oekraïne bevinden

Tot slot zegt minister Ramdin, dat er geen Surinamers zijn die in Oekraïne sturen. “Wij weten natuurlijk niet precies hoeveel Surinamers in Oekraïne zijn, om welke reden dan ook.” Wat de bewindsman wel weet, is dat hij de inmiddels oorlogssituatie en actuele ontwikkelingen nauwlettend zal volgen en in contact blijft met zijn collega in Oekraïne. 

PK

error: Kopiëren mag niet!