Surinaamse ambassadrice in Ghana, Fidelia Graand-Salon, bezoekt ROS-minister Emanuël

De onlangs beëdigde ambassadrice voor Suriname in Ghana, Fidelia Graand-Galon heeft dinsdag een kennismakingsbezoek aan minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport, ROS. Tijdens het bezoek stond centraal het verstevigen van de relatie met het land van herkomst, gebaseerd op de wederzijds respect en voordeel.

Er bestaat een historische en culturele band tussen Suriname en Ghana, omdat veel van de voorouders van Surinamers uit dat West-Afrikaans land kwamen. Doordat de marrons zich in Suriname aan de slavernij wisten te onttrekken, hebben ze veel van de Ghanese tradities, rituelen en gewoonten van generatie op generatie bewaard.

“Wij marrons hebben alles meegenomen en hebben meer waarde aan toegevoegd.“Bij de Ghanezen worden pangi’s gewoon gedragen, wij marrons hebben de tembe bijgevoegd”, zegt de ambassadrice. Dit zijn aspecten die door beide landen maximaal kunnen worden benut.

Gelet op de doelgroep van het ministerie van ROS, is een goede samenwerking met de ambassadrice belangrijk. “ROS is super belangrijk voor mij”, benadrukte Galon. Zij legde verder uit, dat het werk niet door haar wordt gedaan. “Wat jullie hier doen, dat moet ik gaan verkopen. Als jullie mij niet voeden kan ik het niet presenteren.”  Het ligt in de planning om samenwerkingsmodellen te creëren in het kader van gemeenschap ontwikkeling in het achterland van Suriname.

Het streven is om ontwikkeling te brengen in het achterland door ondernemerschap. Minister Emanuël wenste de ambassadrice veel succes in haar nieuwe uitdaging en gaf aan bereid te zijn haar volle ondersteuning te geven.

error: Kopiëren mag niet!