PAHO: “Lage vaccinatiegraad in Caribisch gebied dringend aanpakken”

De lage vaccinatiegraad in veel landen van het Caribisch gebied moet dringend worden aangepakt om de verspreiding van Covid-19 te stoppen en de meest kwetsbaren te beschermen, waarschuwde PAHO-directrice Carissa F. Etienne, waarbij gezondheidswerkers en ouderen een bijzonder risico blijven lopen.

Van de 13 landen en gebieden in de Pan-Amerikaanse regio die de WHO-doelstelling van 40% vaccinatiedekking in 2021 nog niet hebben bereikt, bevinden zich er 10 in het Caribisch gebied, zei zij woensdag op haar wekelijkse persconferentie. 

Aarzeling om te vaccineren, een gebrek aan vaccinatiecentra in afgelegen gebieden, onvoldoende personeel en een beperkte infrastructuur blijven op veel eilanden grote obstakels voor vaccinatie, maar we hebben nu de middelen “om het tij van vaccinaties in het Caribisch gebied te keren”.

Nu 700 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn gevaccineerd, zijn er “concrete gegevens die aantonen dat vaccins veilig en doeltreffend zijn tegen Covid-19,” aldus de PAHO-directrice. Maar, de maatregelen moeten nu worden afgestemd op de behoeften van degenen die in elk land kwetsbaar blijven. In sommige landen betekent dit dat ervoor moet worden gezorgd dat gezondheidswerkers de informatie krijgen die zij nodig hebben om zich te laten vaccineren, met inbegrip van informatie over mogelijke bijwerkingen en hoe lang de voordelen van het vaccin aanhouden. “Dit zijn legitieme vragen die erkend en aangepakt moeten worden zodat we onze gezondheidswerkers en alle anderen beter kunnen beschermen,” zei dr. Etienne. 

In andere landen werkt de PAHO samen met regeringen om ervoor te zorgen dat vaccinatiecentra zich dichter bij de mensen bevinden die ze het meest nodig hebben, en dat de openingstijden gunstig zijn voor degenen die werken. De directrice drong er bij de landen ook op aan samen te werken met vertrouwenspersonen en gemeenschapsleiders om ruimte te creëren voor een dialoog om de bezorgdheid over vaccinatie weg te nemen.

Uit een recent onderzoek van de PAHO en UNICEF, gesteund door USAID, bleek dat 51% van de mensen in het oostelijk Caribisch gebied die aarzelden om te vaccineren, bereid waren van mening te veranderen nadat zij meer wetenschappelijk en medisch bewijs ter ondersteuning van vaccinatie hadden gezien.

“Dialoog, vertrouwen en toenadering zijn de instrumenten waarop we moeten vertrouwen om meer vaccins in de armen te krijgen en uiteindelijk levens te redden”, aldus dr. Etienne.

Ze deed ook een speciale oproep: “Als arts uit het Caribisch gebied die haar leven heeft gewijd aan de volksgezondheid, is de beste beslissing die u op dit moment voor uw gezondheid kunt nemen het halen van een vaccin tegen Covid.” “De pandemie is nog niet voorbij en er kan elk moment een nieuwe variant opduiken. Als gemeenschap hebben wij de kracht om deze barrière te overwinnen en de tol van dit virus op onze bevolking te verminderen.”

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, daalde het aantal nieuwe gevallen met 28% ten opzichte van de vorige week, tot 2,2 miljoen. Ook het aantal sterfgevallen daalde voor het eerst sinds het begin van de Omicron-golf tot 29.000 – een daling van 9%.

Het totale aantal gevallen daalde in Noord-Amerika met een derde, en hoewel het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten daalde, behoren de sterftecijfers nog steeds tot de hoogste die tijdens de pandemie zijn waargenomen. Met uitzondering van Honduras daalde het aantal sterfgevallen ook met 17% in Centraal-Amerika, hoewel Nicaragua een sterke toename van nieuwe infecties kende.

In Zuid-Amerika daalde het aantal sterfgevallen met 13%, hoewel er in sommige gebieden, waaronder Chili, nog pieken waren. In het Caribisch gebied daalde het aantal nieuwe infecties met 44%, maar acht landen en gebieden meldden een stijging van het aantal sterfgevallen.

error: Kopiëren mag niet!