Bewoners Matta krijgen info over Canadees fonds inzake landbouwactiviteiten

De directoraten Duurzame Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) en Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DOI) hebben dinsdag een bezoek gebracht aan het inheemse dorp Matta. Het doel van dit bezoek was om de gemeenschap te informeren over het door Canada aangeboden fonds aan Suriname en de economische voordelen voor het dorp op het gebied van landbouw.

Canada stelt een fonds van USD 30.000 ter beschikking ten behoeve van de ontwikkeling van landbouw. Het bezoek bestond uit DAOB-directrice Hermien Pavion, DOI-directrice Loreen Jubithana, onderdirectrice Landbouw Martha Apai (DAOB), onderdirectrice Veeteelt Marion Henkie (DAOB), onderdirectrice Ontwikkelingsdienst Anna Lachman-Johannis (DOI), hoofd Regio Gemeenschapsontwikkeling Marvin Leefland (DOI) en beleidsadviseur Vivian Marbach (DAOB). De groep werd ontvangen door kapitein Wendelien Sabajo.

Suriname en Guyana zijn in competitie met elkaar om in aanmerking te komen voor het Canada fonds. Suriname mag zelf kiezen welk dorp voor dit fonds in aanmerking komt. De keuze is gevallen op Matta. Er is volgens het F-pic principe gewerkt, waarbij de samenleving op de hoogte is gesteld van de regels om in aanmerking te komen voor het fonds en de gemeenschap zelf te vragen wat zij nodig acht voor de verdere ontwikkeling van landbouwactiviteiten in het dorp. 

Regels om in aanmerking te komen voor het fonds zijn:

Er mag geen beschadiging optreden aan het milieu;

Een duidelijke en zichtbare vooruitgang van de lokale gemeenschap;

Voordeel moet op lang termijn zichtbaar zijn;

80% van de betrokkenen moet uit vrouwen bestaan.

De bevolking was erg enthousiast over het idee. De diverse ideeën bestonden uit de aanschaf van landbouwmachines, laarzen en handschoenen. Er werd zelfs geopperd biologische mest te gebruiken zodat een gebied meerdere keren gebruikt kan worden.

Het ROS-team stelde tevreden te zijn met het bezoek. Er is afgesproken dat de definitieve eisen van het dorp, samen met het aantal telers en de verwachtingen hooguit vrijdag 25 februari verstuurd worden. Met de informatie zal er een projectvoorstel gemaakt worden welke wederom voor de samenleving zal worden gepresenteerd.

Suriname heeft als deadline 15 maart om dit project in te dienen bij Canada.

error: Kopiëren mag niet!