President Santokhi neemt deel aan zoom Caricom staatshoofden overleg

President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag via zoom deelgenomen aan een tussentijdse Caricom staatshoofden vergadering. De implementatie van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en het bevorderen van de agri-food systemen stonden op agenda.

President Santokhi heeft tijdens zijn bijdrage aan de vergadering benadrukt, dat we niet leven in een perfecte wereld, waar alle lidstaten het goed doen en onbeperkte budgetten hebben. Daarom is het van cruciaal belang dat de Caricom zijn eigen inkomsten genereert, om minder afhankelijk te zijn van bijdragen van de lidstaten. “We moeten slimmere manieren vinden om inkomsten te genereren voor de Caricom”, merkt het staatshoofd op. President Santokhi is voorstander van de implementatie van de harmonisatie van documenten voor het vrije verkeer van goederen en personen.

Santokhi zei ook, dat het een prioriteit voor Suriname is om de economische betrekkingen met de Caricom-lidstaten te intensiveren. “In dit verband wil ik”, aldus president Santokhi, “verwijzen naar de trilaterale ontmoeting en discussies tussen Suriname, Guyana en Barbados. Dit initiatief zal kansen creëren voor intraregionale investeringen, handel en arbeid.”

Het staatshoofd heeft onderstreept dat Suriname uitkijkt naar succesvolle discussies over de implementatie van de CSME.

Suriname onderstreept het belang van het bevorderen van de Caricom Agri-Food Systems Agenda. President Santokhi heeft opgemerkt dat de sanitaire en fytosanitaire regels voor import en export belangrijk zijn en dienen gevolgd te worden. “Er lijkt een gebrek aan transparantie van regels te zijn. De nationale regels van de ene lidstaat mogen geen belemmering vormen voor een andere exporterende lidstaat.”

Verder geeft de president aan, dat de niet-tarifaire handelsbelemmeringen moeten worden opgeheven. Volgens hem is de implementatie van de CSME, over het vrije verkeer van goederen, problematisch vanwege technische barrières die lidstaten opleggen bij invoer uit een andere lidstaat. President Santokhi heeft zijn inzichten gedeeld met betrekking tot het ontwikkelen van het marketinginformatiesysteem CARICOM-Agriculture. Behalve voor beleidsmakers is het voor importeurs en exporteurs noodzakelijk om kennis te hebben van wat de vraag en aanbod is van landbouwproducten binnen de Caricom.

error: Kopiëren mag niet!