40% lening legerhelikopters al voldaan

Voor het eerst alle drie heli’s operationeel

De Surinaamse legerhelikopters zijn weer in de lucht. Minister Krishna Mathoera van Defensie stelt aan Dagblad Suriname dat reeds 40 procent van de lening voor de heli’s voldaan is. Na de onderhoudsbeurt zijn de drie heli’s operationeel. De bewindsvrouwe liet donderdag via social media weten: “Na bijkans 15 maanden hebben we gelukkig onze heli’s operationeel. Veiligheid is belangrijk De inspecties en onderhoud zijn achter de rug. Het team van technische ingenieurs gaat terug. Mobiliteit in de lucht is erg belangrijk.”

Financiering

De heli’s zijn gefinancierd door een credit-line die door de Indiase regering werd verstrekt aan Suriname. Het gaat om ‘servicing and maintenance’ van drie Chetak helikopters.

20 juni 2018: Ondertekening van de leningsovereenkomst tussen Suriname en India voor een bedrag van USD 3.5 miljoen. Looptijd: 2018-2023. 

23 oktober 2018: Overeenkomst is effectief verklaard. 

11 februari 2019: Ondertekening overeenkomst tussen ministerie van Defensie en Hindustani Aeronautics Limited (HAL), India. Bestedingen tot en met februari 2022 ± USD 1.4 miljoen of 40%, aldus Defensie. 

Vertraging

De reguliere inspectie, ook bekend als de annual checkup van de Chetak-leger helikopters, heeft vertraging opgelopen door de Covid-19 pandemie. Hierdoor was reizen haast onmogelijk voor de inspecteurs die moeten afreizen van India naar Suriname. Dat gaf Mathoera eerder te kennen aan de redactie. De bewindsvrouwe zei ook, dat het internationaal gebruik is dat na een aantal vlieguren geïnspecteerd moet worden.

Dhruv model

Minister Mathoera was onlangs samen met de commandant van de Luchtmacht, luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, te gast bij de Indiase ambassade in verband met de 73e herdenking van Republic Day van India. Ambassadeur Shankar Balachandran overhandigde daarbij een model van de ‘Dhruv’ helikopter aan de bewindsvrouwe. Suriname heeft al jaren een goede defensiesamenwerking met India, stelde Defensie.Eerder zei minister Mathoera al: “India is een belangrijke partner voor ons.”

“Wij stellen de samenwerking en de mogelijkheden die India voor ons zeer op prijs. India heeft beurzen beschikbaar gesteld voor Surinaamse militairen aan de War College, een prestigieus instituut in India. We zullen dergelijke kansen zeker benutten.” Minister Mathoera stelde dat in de komende tijd de relatie met bevriende naties als India, maar ook andere landen, verder verstevigd zullen worden.

error: Kopiëren mag niet!